Programma zo. 11 juni 2023

Workshop | Architectuurfotografie met Art Nouveau-wandeling

Menno van der Meer is architectuur-fotograaf en zal bij deze interactieve workshop de nadruk leggen op de wijze van het in beeld brengen van Art Nouveau-architectuur, en minder op de technische merites van de apparatuur.

Programma:
- Theorie
- Art Nouveau-wandeling in het centrum met uitgebreide mogelijkheid om te fotograferen, onder begeleiding
- Lunch (op eigen kosten) of individuele fotografie
- Vervolg Art Nouveau-wandeling en fotografie

Wie: Menno van der Meer   
Waar: Kazernestraat 23A, 2514 CR Den Haag (omgeving Denneweg) 
Maximaal: 10 deelnemers
Kosten: € 35,- per persoon
Zo. 11 juni | 10:00-15:00 uur
Workshop wordt ook gegeven op vr. 9 en za. 10  juni

Demonstratie | Plafondornamenten | Van ontwerp tot productie

Prachtig waren en zijn de gestucte plafonds met hun rijke ornamenten. Het maken en aanbrengen van die prachtige plafondornamenten is een waar ambacht dat niet veel meer wordt uitgeoefend. Peter Laurier is een Haagse vakman die menig plafond in oude luister heeft teruggebracht door renovatie en/of reconstructie. 

Tijdens deze demonstratie, in zijn winkel/atelier, zullen Peter en zijn dochter Rénice Laurier het gehele proces van ontwerp tot het maken en aanbrengen uitgeleggen, gelardeerd met verhalen over de vele projecten die zijn uitgevoerd. En laat u verwonderen door de vele voorbeelden die aanwezig zijn. 
 

Wanneer: zo. 11 juni

Waar: Prinsegracht 140-A, 2512 GE Den Haag 

Bezoek uitsluitend mogelijk d.m.v. de aankoop van een ticket vooraf. 

Tijdsduur: 1 uur 

Aanvang: 10:00u, 11:20u.(UITVERKOCHT), 12:30u.(UITVERKOCHT), 13:50 en 15:00u. 

Maximaal 8 personen per demonstratie 

Kosten per pers.: € 12,95 (klik hier voor tickets), of gebruik de button onderaan)

Meer weten over Laurier Design: kijk op www.laurierdesign.nl


Programma zo. 11 juni 2023

Expositie | De Haagse Salon Art Nouveau en Art Deco-kunst

De Haagse Salon is in 2015 opgericht als expositieruimte door vier in Art Nouveau en Art Deco gespecialiseerde kunsthandelaren, te weten:  Rachel Reijers (Antes Art 1900), Rob van Vulpen (Galerie Stylo) , Jaap Nieuwenhuizen Segaar (Kunsthandel G.J. Nieuwenhuizen Segaar) en Marc Knook (Kunsthandel Proportio Divina).
U bent van harte welkom bij de Haagse salon om
kunstwerken te zien van museale kwaliteit uit de Europese Art Nouveau en Art Deco periode 1880-1940, waaronder bijzondere affiches, sculpturen, glaskunst, lampen, meubels, aardewerk en Rozenburg porselein.

Gratis inloop

 
Kunsthandel De Haagse Salon 
Laan van Meerdervoort 41, 2517 AD  Den Haag  
Za. 10 en zo. 11 juni: 11:00-18:00 uur

Promenade guidée | Architecture Art Nouveau dans la ville de La Haye

La promenade en français est compléte


Une quantité surprenante d'architecture Art Nouveau peut être vue à La Haye. Cette promenade vous emmènera le long des plus beaux bâtiments Art Nouveau du centre ville jusqu'au Denneweg et Smidswater.

Guide : Mme Monique Varma
Quand : dimanche 11 juin
Où : centre ville
Durée : environ 1h30
Début : 14h00 
Maximum 15 personnes par promenade
Tarif par personne : € 15,-
Point de rendez-vous : au magasin 'The Hague's Finest'* Venestraat 20, 2511 AS La Haye
(* le magasin qui ne vend que des produits d'entrepreneurs à La Haye)

Programma zo. 11 juni 2023

Wandeling | Art Nouveau achitectuur in het Zeeheldenkwartier

Om 19:00u. nog 1 plaats beschikbaar! 

In het Zeeheldenkwartier is verrassend veel Art Nouveau-architectuur te zien. Bij deze wandeling wordt u verteld over de ontstaansgeschiedenis van deze wijk en wordt u gewezen op vele Art Nouveau-gevels en andere details, waar u anders misschien aan voorbij zou lopen.
 
Gids: Danny Versmoren
Wanneer: zo. 11 juni
Waar: Zeeheldenkwartier
Tijdsduur: ca. 1,5u.
Aanvang: 19:00u. (16:30u is uitverkocht)
Maximaal 15 pers. per wandeling
Kosten per pers.: € 15,- 
Verzamelplaats: Voor Piet Heinstraat 2,  

2518 CH Den Haag (bij de brievenbus).


Lezing | Niet ieder bloemetjesbehang is Art Nouveau 

Dat is de titel van de lezing die Martijn Le Coultre, affiche- en behangkenner van Design Museum Dedel vandaag zal geven. 

Design Museum Dedel beschikt over de grootste collectie originele behangstalen in Nederland. Het zijn er ruim 40.000 uit de periode 1880-2000. Dat die voorbeelden bewaard zijn gebleven is een klein wonder. Behang is immers bedoeld om geplakt te worden en vervolgens overgeplakt enzovoorts, totdat het pakket te dik is geworden en verwijderd wordt. Bijzonder aan het museum is bovendien dat in diverse zalen het originele behang uit de 19e eeuw nog aan de muren zit. Dat zie je in die mate nergens anders in Nederland. 

Uit de rijke verzameling van het museum worden originele voorbeelden uit de periode rond 1900 getoond om de stelling te ondersteunen.  

Vervolgens gaat Le Coultre in op de enigszins discutabele vraag wat wel en niet behoort tot de Art Nouveau / Jugendstil / Nieuwe Kunst, waarbij ruimte is voor vragen en interactie. 

In een van de museumzalen hangen ter illustratie originele Art Nouveau affiches: Toorop, Mucha en vele anderen.

Spreker: Martijn le Coultre
Wanneer: zo. 11 juni
Aanvang: 14:00u. (tot ca. 15:00u.)
Waar: Design Museum Dedel, Prinsegracht 15, 2512 EW Den Haag 

Kosten:  gelijk aan de museumentree (Volwassenen € 12,- Studenten/CJP/Museumkaart/Ooievaartpas/67+: € 10,-, Museumvrienden en jongeren t/m 16 jr. : gratis)
Maximum aantal bezoekers lezing: 50 personen
Vooraf reserveren per e-mail wordt geadviseerd (  [email protected] )

Programma zo. 11 juni 2023

Voorstelling | Van en over Couperus

Dit jaar is het 100 jaar geleden dat Louis Couperus, Nederlands grootste schrijver, is overleden. Literair podiumcollectief Het Feest der Poëzie grijpt dit Couperusjaar 2023 aan voor een tournee met de voordrachtvoorstelling 'Van en over Couperus'.

Voordrachtskunstenaar Simon Mulder brengt bekend en minder bekend werk van Louis Couperus, zoals fragmenten uit de schokkend decadente roman ´De berg van licht´, en de vertederende korte verhalen ‘Het spoorwegongeluk’ en ‘Het verbeelde leven’. Daarnaast vertelt hij enkele anekdotes over de grote schrijver. Pianist Daan van de Velde en Simon Mulder besluiten de voorstelling met iets unieks: een declamatorium (stuk voor piano en voordracht) op Couperus’ beroemde korte thriller ‘De binocle’.

Simon Mulder is voordrachtskunstenaar, docent klassieke talen in het middelbaar onderwijs en vanaf 2023 voorzitter van het Louis Couperus Genootschap. Hij richtte het Feest der Poëzie op als literair podiumcollectief voor teksten van toen en nu, en treedt met deze groep op in binnen- en buitenland.

Daan van de Velde is pianist, taalkundige en data-analist. Hij deed een bijvakstudie piano aan het Koninklijk Conservatorium te Den Haag bij Marcel Baudet en is aan het Feest der Poëzie verbonden als muziekredacteur.


Koorenhuis | Grote Zaal | Prinsegracht 27, 2512 EW Den Haag
zondag 11 juni | zaal open: 19:30 uur | duur: 20-22 uur, met pauze |
toegang: 22,50 euro, incl. pauzedrankje
Ticketverkoop via: https://betalen.louiscouperus.nl/webshop.php

Combinatieticket: € 50,- voor de voorstelling 'Van en over Couperus' (inclusief pauzedrankje) en de lezingen tijdens de genootschapsdag van het Louis Couperus Genootschap (incl. borrel en hapjes na het congres).

Wilt u ook deelnemen aan het diner bij Indisch restaurant Soeboer tussen Genootschapsdag en avondvoorstelling 'Van en over Couperus', op 5 minuten loopafstand van het Koorenhuis waar 'Van en over Couperus' zal plaatsvinden? Dan kunt u zich aanmelden via [email protected] 

Lezingen | Genootschapsdag Louis Couperus Genootschap

Het Louis Couperus Genootschap presenteert traditioneel bij Museum Sophiahof te Den Haag zijn Genootschapsdag met lezingen en meer.

Ditmaal kunt u lezingen verwachten van Bas Heijne en Michelle van Dijk. Hij publiceerde in 1996 zijn Couperusessay Angst en schoonheid  Hij reflecteert in zijn lezing op zijn bijzondere relatie met het werk van Louis Couperus. Michelle van Dijk is docente Nederlands en hertaalde het werk van Couperus voor de nieuwe generaties, die  zijn werk kunnen waarderen als ze het eenmaal ontdekken, maar daar is wel iets voor nodig. Hoe introduceren we Couperus bij de jeugd?

Simon Mulder neemt het voorzitterschap over en presenteert nieuwe afleveringen van de Feest der Poëzie Podcast over de Perzische koning Xerxes en de verwerking van zijn levensverhaal door Couperus in diens gelijknamige roman; Händels prachtige aria 'Ombra mai fu', waarin Xerxes figureert, wordt live gebracht.

Tijdens een Boekencarrousel zal Mulder ook diverse nieuwe publicaties rondom Couperus behandelen samen met de auteurs; tevens zal boekhandel De Vries Van Stockum aanwezig zijn met een boekentafel; u kunt recent gepubliceerde boeken over Couperus direct aanschaffen.

Museum Sophiahof | Sophialaan 10, 2514 JR Den Haag
zondag 11 juni | zaal open: 13:30 uur | duur: 14-17 uur, met pauze |
toegang: 32,50 euro, incl. borrel met hapjes achteraf

Combinatieticket met 'Van en over Couperus': 50 euro, inclusief borrel en hapjes na het congres en pauzedrankje bij de voorstelling.

Wilt u ook deelnemen aan het diner bij Indisch restaurant Soeboer tussen Genootschapsdag en avondvoorstelling 'Van en over Couperus', op 5 minuten loopafstand van het Koorenhuis waar 'Van en over Couperus' zal plaatsvinden? Dan kunt u zich aanmelden via [email protected] 

Programma zo. 11 juni 2023

Podcast | 2e afl. Feest der Poëzie Podcast over Louis Couperus' Xerxes

Ter gelegenheid van het 100e sterfjaar van Louis Couperus brengt het Feest der Poëzie een deze podcast over een van zijn personages: de Perzische koning Xerxes. Een kleine passage bij de Griekse geschiedschrijver Herodotus over het feit dat deze koning op zijn veldtocht naar Griekenland een uitzonderlijk mooie boom met gouden sieraden liet omhangen, leidde tot reacties en verwerkingen in muziek en literatuur van de Oudheid tot in de tijd van Couperus, o.a. in Händels beroemde opera Serse met de aria 'Ombra mai fu' en in Couperus' roman Xerxes of de hoogmoed.

Met:

  • Interviews met Caroline de Westenholz, oprichter van het Louis Couperus, en Janric Rookhuijzen, classicus en archeoloog Janric van Rookhuijzen door Simon Mulder.
  • Drie versies van 'Ombra mai fu', de bekende van Händel, maar ook die van Cavalli en Bononcini, in een nieuwe opname door leden van barokorkest Capella Maria Barbara.
  • Presentatie en voordrachten uit Herodotus, Aelianus, Couperus en Querido door Simon Mulder.


De podcast is te beluisteren op de website van het Feest der Poëzie of via uw favoriete podcastapp onder Feest der Poëzie Podcast.

Deze podcast wordt mede mogelijk gemaakt door Stichting Zenobia en de Maatschappij der Nederlandse Letterkunde.

De tweede aflevering is beschikbaar vanaf 11 juni.

Tentoonstelling | Louis Couperus - Non-binair avant la lettre?

Onder deze prikkelende titel vindt in het herdenkingsjaar 2023, als de honderdjarige sterfdag van Louis Couperus wordt herdacht, deze tentoonstelling plaats in het Louis Couperus Museum.

De uitdrukking 'non-binair' verwijst naar de diverse en inclusieve genderwereld van nu. Deze omvat een 'regenboog' van identiteiten, van hetero, homo, lesbisch, bi, pan tot queer. Verrassenderwijs sluit deze gedachtewereld geheel en al aan bij die van Couperus. In zijn werk komen personages voor die fluïde van identiteit zijn en tegenwoordig zonder meer onder het begrip 'queer' geschaard zouden kunnen worden.

We kijken in een zestal installaties hoe Couperus zichzelf vormgaf, wat zijn tijdgenoten van hem vonden, welke typen personages steeds weer terugkeren in zijn boeken en we maken een brug naar de gender wereld van nu.

Wie ben je? Je authentieke zelf zijn geldt als het summum van vrijheid. Maar is dat eigenlijk wel mogelijk? Worden we niet allemaal gevormd door waar we opgroeien en de wereld om ons heen? Couperus schrijft prachtig en nog zeer actueel over de emoties, verlangens en angsten waar de personages in zijn boeken rond 1900 mee worstelden. Meerdere van zijn biografen menen een roze draad in zijn oeuvre te ontwaren.  


Louis Couperus Museum | Javastraat 17, 2585 AB Den Haag
vr. 9 ,za 10, zo. 11 juni, 13-17 uur | Toegang: Museumkaart, Amices, t/m 18 jaar: gratis. Studenten:  € 4,-. Overig: € 8,-

Antiek- en boekenmarkt | Lange Voorhout

Het Haagse centrum heeft een sfeervolle antiek- en boekenmarkt. De antiek- en boekenmarkt aan het Lange Voorhout, midden in het hart van Den Haag, telt vele kramen. De liefhebber kan in de schaduw van de prachtige lindebomen zijn hart ophalen aan antieke objecten, servies, sieraden, bijzonderheden, prenten en boeken. 

Antiek- en boekenmarkt

Waar: Lange Voorhout - Centrum Den Haag 
Zo. 11 juni: 10:00-18:00u. 


Programma zo. 11 juni 2023

Wandeling met gebarentolk | Art Nouveau architectuur in het Centrum van Den Haag

Bij deze wandeling is een gebarentolk aanwezig.

Deze wandeling is uitverkocht.

Den Haag is rijk aan Art Nouveau-architectuur. Met deze wandeling wordt u meegenomen langs de pareltjes in het Centrum van Den Haag.  Een wandeling van 1,5 uur brengt u langs ca. 20 belangrijke werken van architecten als: Mutters jr., Bosboom, Simons, De Wolf e.a.

Gids: Piet Vernimmen
Gebarentolk: Edmée Hijmans
Wanneer: zo. 11 juni
Waar: Centrum Den Haag
Aanvang: 11:00u. 

Tijdsduur: ca. 1,5u.
Maximaal 12 pers. per wandeling
Kosten per pers.: € 15,- 
Verzamelplaats: Noordeinde/bij Postzegelboom (tegenover Paleis Noordeinde) 
Wandeling | Art Nouveau architectuur in het Centrum van Den Haag

Deze wandeling is uitverkocht

Den Haag is rijk aan Art Nouveau-architectuur. Met deze wandeling wordt u meegenomen langs de pareltjes in het Centrum van Den Haag.  Een wandeling van 1,5 uur brengt u langs ca. 20 belangrijke werken van architecten als: Mutters jr., Bosboom, Simons, De Wolf e.a.


Gids: Piet Vernimmen
Wanneer: zo. 11 juni
Waar: Centrum Den Haag
Aanvang: 14:00u. 

Tijdsdur: ca. 1,5u.
Maximaal 15 pers. per wandeling
Kosten per pers.: € 15,- 
Verzamelplaats: Noordeinde/bij Postzegelboom (tegenover Paleis Noordeinde)


Programma zo. 11 juni 2023

Wandeling | Statenkwartier Noord-Oost

Gids Maarten Ruijters is architect, bestuurslid van stichting Bescherming Architectuur Statenkwartier (BAS) en is mede-auteur van de architectuur en wandelroute boek 'Struinen in het Statenkwartier' en geeft regelmatig lezingen over uiteenlopende onderwerpen.

Ten opzichte van de Statenkwartier-wandeling van vorig jaar wordt u nu meegenomen door een ander interessant stuk van het Statenkwartier. Hij zal u leiden langs de Art Nouveau-architectuur die rond 1900 in het Noord-Oostelijke deel van het Statenkwartier werd toegepast, en wijzen op de vele prachtige bouwkundige details zoals balkons, erkers, torentjes, glas in lood, tegelwerk en planten – en dierenornamenten. Ook zal hij ingaan op het stedebouwkundige ontwerp van de wijk en de architectonische opzet van huizenblokken en panden.


Wanneer: zondag 11 juni
Aanvang: 13:30u. 
Wandeling duurt ca. 1,5u.
Verzamelen voor Lunchroom Tasty, Frederik Hendriklaan 58, 2582 BD Den Haag
Maximaal 15 pers. per wandeling

Kosten per pers.: € 15,-

Fietstocht | Langs Haagse Art Nouveau

Deze fietstocht is uitverkocht. Er is nog wel een "Berlage en tijdgenoten"-fiettocht op zaterdag beschikbaar

Rond 1900 groeide Den Haag sterk en werden diverse nieuwe wijken gebouwd. Daar zijn dan ook prachtige Art Nouveau panden en gevels te zien waar u tijdens deze fietstour van kunt genieten. Stadsgids Jacqueline Alders fietst met u langs het Westbroekpark, door Scheveningen, Statenkwartier en Duinoord. U ziet de prachtige gevels met hun details en u hoort het verhaal achter de gebouwen.


Gids: Jacqueline Alders
Wanneer: zo. 11 juni
Startpunt: Plesmanweg 1 (voor het voormalige KLM-gebouw). De fietstocht eindigt bij de Laan van Meerdervoort/Hoek Waldeck Pyrmontkade.
Tijd: 14:00-16:00u.
Maximaal 15 deelnemers
Kosten: € 18,50 per persoon


Programma zo. 11 juni 2023

Экскурсия на русском языке 

Гаага в стиле модерн: королевский город на рубеже веков.

Знаете ли вы, что Гаага - одна из европейских столиц стиля модерн? На рубеже XIX и XX веков художники и архитекторы искали новое искусство для нового, улучшенного общества. Нидерланды сыграли в этом творческом поиске свою уникальную роль. Во время экскурсии мы на два часа погрузимся в атмосферу города эпохи модерн, когда в Гааге засыпали каналы, чтобы уступить место автомобилям, появлялись первые шикарные универмаги, а количество горожан активно росло. Мы пройдем по центру королевского города и увидим примеры нидерландского национального модерна; познакомимся с голландским Оскаром Уальдом и узнаем, какие сладости подавали в кафе того времени. На узких улочках старого города мы отыщем фасадные керамические панно известной гаагской фабрики, а в интерьерах больших магазинов найдем сохранившиеся витражи того времени. Поговорим об особенностях стиля модерн в Гааге и увидим дом архитектора - пример „совокупного произведения искусств".


Ваш экскурсовод: Валя Впуть (Dreaming Dutch) 

Начало в 11 часов
Место встречи: Возле входа в центральную библиотеку, Spui 68

Wandeling | Art Nouveau architectuur Centrum-Oost/Museumkwartier

Deze nieuwe Art Nouveau-wandeling brengt u langs verrassende panden en laat u de gevarieerdheid van de Art Nouveau-architectuur in dit deel van Den Haag zien. Van gestaalde Jugendstil tot Wiener Secession, van wel bekend tot altijd voorbijgelopen. U start op de Korte Poten en met de rondwandeling eindigt u ca. 1,5 uur later bij de Lange Poten. 

Gids: Jacqueline Alders

Wanneer: zo. 11 juni
Waar: Centrum-Oost/Museumkwartier
Aanvang: 10:30u. 

Tijdsduur: ca. 1,5u.
Maximaal 15 pers. per wandeling
Kosten per pers.: € 15,- 
Verzamelplaats: Hoek Herengracht/Bleijenburg (vlak bij de Korte Poten).

Deze wandeling wordt ook op za. 10 juni gedaan, start: 13:30u.