Programma donderdag 2 september '21

Muziek/Theater/Literatuur: GLANZENDE GEHEIMENIS - 150 jaar P. C. Boutens

Ter gelegenheid van het 150e geboortejaar van de grote Zeeuws-Haagse dichter P.C. Boutens, voert Mokum Symphony 'Beatrijs' uit, in een nieuwe bewerking voor strijkkwartet van deze door Boutens bewerkte middeleeuwse legende. Deze is gebaseerd op muziek van de Haagse componist Alexander Voormolen (1895-1980) en gecomponeerd in 1921.
Daarbij wordt ook de bloemlezing Glanzende geheimenis gepresenteerd, een keuze uit de gedichten van Boutens door Simon Mulder.

De strijkers van Mokum o.l.v. Joan Berkhemer, voormalig dirigent van het Zeeuws Orkest, zullen samen met klarinettiste Heleen Oomen hun vergaarde kennis over historische uitvoeringspraktijk van de muziek van Johannes Brahms toepassen op een uitvoering van zijn beroemde en wonderschone klarinetkwintet, een werk uit 1891.

Voorafgaand aan beide stukken brengt liedduo Jeroen Sarphati (piano) en Renate Arends (sopraan) prachtige liederen op Boutens' gedichten van de ietwat vergeten Nederlandse componisten Zweers, Roest Crollius, Van de Brandeler en diezelfde Voormolen.
Kaartverkoop via deze link, of via onderstaande button

De eerste drie afleveringen van de Feest der Poëzie Podcast leiden u in op Boutens' leven en werk en de bundel is te koop op www.feestderpoezie.nl, bij uw lokale boekhandel en op de avond zelf.

Feest der Poëzie, Mokum Symphony & Uitgeverij HetMoet | € 15,00 |

In het Koorenhuis, Grote Zaal | Prinsegracht 27, Den Haag

Donderdag 2 september | Zaal open: 19:30 uur | Duur: 20:00-22:00 uur 

Workshop | Architectuur-fotografie

Menno van der Meer is architectuur-fotograaf en zal bij deze interactieve workshop de nadruk leggen op de wijze van het in beeld brengen van Art Nouveau-architectuur, en minder op de technische merites van de apparatuur.
Programma:
- Theorie
- Fotograferen in het centrum onder begeleiding
- Lunch of individuele fotografie
- Bespreking eigen werk

Wie: Menno van der Meer   
Waar: Kazernestraat 23A, 2514 CR
Den Haag (omgeving Denneweg) 
Maximaal: 10 deelnemers
Kosten: € 35,- per persoon
Donderdag 2 sept. | 10:00-15:00 uur
Reserveren/kaartverkoop via deze link of onderstaande button.

Workshop wordt ook gegeven op
vr. 3 sept.. (Engelstalig), za. 4 sept. en zo. 5 sept.

Interactieve demonstratie | Glas-in-lood maken - deze activiteit is uitverkocht

Glas-in-lood is een techniek die al door de romeinen werd toegepast. In de middeleeuwen paste men het vooral toe in kerken, maar rond 1900 kwam het gebruik ervan in woningen en gebouwen in opkomst. Op de scheidslijn van kunst en vakmanschap worden ramen e.d.  vormgegeven en is het genieten van het gekleurde licht.
Maar hoe wordt zo'n mooi glas in lood-raam gemaakt? En hoe moeilijk is glassnijden? Bonnie van Grondelle van Glasatelier Columbus geeft deze donderdag demonstraties in haar atelier over het hele proces; van ontwerp tot eindproduct. En u gaat meewerken aan een groot Art Nouveau-raam, door zelf glas te snijden, slijpen en glas omwikkelen met koperfolie!

Alle interactieve demonstraties zijn volgeboekt.
Een demonstratie duurt circa 1 uur
Er zijn demonstraties om:  10:00u, 11:30u, 14:00u en 15:30u.
Maximaal 6 personen per demo
Bezoek uitsluitend mogelijk d.m.v. de aankoop van een ticket.
Toegangsprijs: € 5,-
Locatie:  Columbusstraat 175, 
(poort door, achterin geb. rechts) 2561 AG Den Haag - (Regentessekwartier)


Programma donderdag 2 september '21

Fietstocht | Langs de werken van beeldhouwer Jan Altorf

 De Haagse beeldhouwer Jan Altorf (1876-1955) was geliefd om zijn diersculpturen. Hij werkte in steen, hout en keramiek en was technisch zeer begaafd. Hij werkte samen met beroemde architecten als Van der Velde, Wegerif en Berlage en zijn werk is te vinden in diverse musea. Na een korte inleiding met koffie fietsen wij door Den Haag, langs een tiental gebouwen en monumenten met beeldhouwwerk van zijn hand.

Gids: Marja Langenberg van  Stichting Haags Industrieel Erfgoed (SHIE)

Waar: diverse plekken in Den Haag
Wanneer: do. 2 sept.
Tijdsduur: ca. 2,5 uur.
Aanvang: 13:30u.
Maximaal 14 deelnemers per fietstour. 

Kosten per persoon € 12,00

Verzamelpunt: terras restaurant Fratelli, Tournooiveld 1


Deze fietstocht wordt ook aangeboden op: zo. 5 sept. om 13.30u. - nog 1 ticket beschikbaar

Tentoonstelling | De panelen van Paviljoen van Delftsche Nijverheid 

Kom kijken en hoor het bijzondere verhaal over het 'Paviljoen van Delftsche Nijverheid', met een mooie Haagse connectie.
Alle ingrediënten voor een boeiend verhaal zijn aanwezig: een belangrijke Delftse ondernemer, een rondreizende expositie die o.a. het Malieveld aandoet, Art Nouveau / Jugenstil decoraties op groot formaat, een bekend Haags schildersbedrijf en een Haagse aannemer. Alles speelt rond 1900. En na ruim 100 jaar blijken de decoraties nog te bestaan.
Gratis entree

Waar: Galerie l'Art Nouveau temporaire, Korte Poten 21, Den Haag
Wanneer: do. 2 t/m zo. 5 sept.
Openingstijd: 10:30 - 17:00u

Deze tentoonstelling is tot stand gekomen dankzij: Stichting Van Marken Museum Delft en Groenewegen Vastgoedadvies Den Haag

Tentoonstelling | Winnaars fotowedstrijd #anf2020foto

Voor en tijdens de 2e editie van het Art Nouveau Festijn liep er een fotowedstrijd op Instagram. Haagse Art Nouveau-architectuur was het onderwerp. Zes prachtige foto's van de finalisten worden tijdens het Festijn tentoongesteld.
Kom kijken naar Haagse Art Nouveau-architectuur van deze Instagrammers.
Gratis entree

Waar: Galerie l'Art Nouveau temporaire, Korte Poten 21, Den Haag
Wanneer: do. 2 t/m zo. 5 sept.
Openingstijd: 10:30 - 17:00u

Ook dit jaar organiseren wij een fotowedstrijd op Instagram, wederom is het te fotograferen onderwerp: Haagse Art Nouveau/Jugendstil-architectuur.
#anf2021foto

Meer informatie vind u hier

Programma donderdag 2 september '21

Expositie | De Haagse Salon Art Nouveau en Art Deco- kunst

De Haagse salon is opgericht in 2015 door vier in Art Nouveau en Art Deco gespecialiseerde kunsthandelaren. U bent van harte welkom bij de Haagse salon om u te verwonderen over de mooie Toegepaste Kunst (glaskunst, meubilair, keramiek en drukwerk).

Gratis inloop

 
Kunsthandel De Haagse Salon |
Laan van Meerdervoort 41, 2517 AD  Den Haag |
Do. 2 sept.: 12:00-18:00 uur

Ook geopend op vr. 3 sept.: 12:00-18:00u. , za. 4 en zo. 5 sept. van 11:00-18:00u.

Tentoonstelling  | Henricus - Heer Halewijn - 100e sterfdag

We vieren met een bescheiden tentoonstelling het 100ste sterftejaar van de Haagse kunstenaar Henricus; de maker van de prachtige lithoserie 'Dat Lidekin van Here Halewijn' over het Halewijnslied, in een schitterende Art Nouveau-stijl. Simon Mulder stelt in de tentoonstellingsruimte van het Art Nouveau Festijn naast de panelen van het Paviljoen de Delftse Nijverheid zijn collectie prenten van rond 1900 tentoon in het thema 'door vrouwen onthoofde mannen' - een bijzonder onderwerp in de literatuur toentertijd! We zien Beardsleys beroemde Salome-prenten in de eerste ongecensureerde editie - in dit schandalige toneelstuk van Oscar Wilde kreeg deze prinses het hoofd van Johannes de Doper aangereikt op een zilveren schaal - en filmmateriaal van rond 1900 over de Bijbelse heldin Judith die koning Holofernes doodde; en daarnaast uiteraard een selectie uit de schitterende lithografieën van Henricus. 

Op zaterdag zijn de samenstellers aanwezig en geven een rondleiding over de achtergronden van deze tentoonstelling. Zie aldaar.

Gratis entree
Waar: Galerie l 'Art Nouveau temporaire, Korte Poten 21, Den Haag
Wanneer: do. 2 t/m zo. 5 sept.
Openingstijd: 10:30 - 17:00u

Deze tentoonstelling is tot stand gekomen dankzij: Groenewegen Vastgoedadvies Den Haag


Varen en wandelen |  Overgangs architectuur van rond 1900 en Art Nouveau 

Korte vaartocht en kleine wandeling. U start t.h.v. de Groot Hertoginnelaan en vaart langs Suezkade met de mooie voorbeelden van  overgangs-architectuur en eindigt bij Reinkenstraat. Gevolgd door een korte wandelling langs de mooie panden van de Laan van Meerdervoort. Daarna keert u terug naar de Groothertoginnelaan. 
Totale duur: 50 minuten


Wie: Chris Schram | Willemsvaart
Begin- en eindpumt: Groot Hertoginnelaan t.h.v. Conradkade
Wanneer: do. 2 sept.
Vertrektijden: 11:00, 12:00, 13:00, 14:00, 15:00 en 16:00u.
Kosten: € 12,50 per persoon
Reserveren bij Willemsvaart.

Programma donderdag 2 september '21

Fotowedstrijd op Instagram #anf2021foto: doe ook mee!

Zoek de mooie locaties of details van de Haagse Art Nouveau/Jugendstil-architectuur en leg ze vast. Post ze op Instagram, en als je mee wilt doen met de fotowedstrijd tag de foto dan met #anf2021foto. Inzenden kan tot en met zondag 5 sept.
Klik hier of op onderstaande button om de voorwaarden te lezen. Antiek en boekenmarkt | Lange Voorhout

Het Haagse centrum heeft een sfeervolle antiek- en boekenmarkt. De antiek- en boekenmarkt aan het Lange Voorhout, midden in het hart van Den Haag, telt vele kramen. De liefhebber kan in de schaduw van de prachtige lindebomen zijn hart ophalen aan antieke objecten, servies, sieraden, bijzonderheden, prenten en boeken. 
Antiek- en boekenmarkt 

Waar: Lange Voorhout - Centrum Den Haag 
Do. 2 sept.: 10:00-18:00u.

Literatuurmuseum | P.C. Boutens

De grote Haagse dichter P. C. Boutens was vorig jaar 150 jaar geleden geboren, en wegens de coronaperikelen vieren we dat dit jaar, met een concert (zie boven) en een digitale tentoonstelling van het Literatuurmuseum over Boutens door Daan Cartens. Zie hier.
Programma donderdag 2 september '21

Wandeling | Van Gasfabriek tot Hollands Spoor - Deze wandelingen zijn uitverkocht

Een route langs architectuur van rond 1900, de periode dat Den Haag enorm groeide en er grote infrastructurele en industriële complexen werden aangelegd. De Gemeente Gasfabriek aan de Trekvliet van stadsarchitect Adam Schadee is er daar één van. We bekijken en bezoeken de overblijfselen van dit 17 hectare grote terrein. 

Op de route ook aandacht voor een andere bekende Haagse architect uit dit tijdperk nl. J. van Nieukerken, die o.a. de hoofdvestiging van Handels-mij De Veluwe bouwde aan de Scheepmakersstraat. De derde grote naam is die van D.A.N. Margadant. Hij schiep het magistrale station Hollands Spoor.

Gids: Koos Havelaar van Stichting Haags Industrieel Erfgoed (SHIE)| 

Maximaal 15 deelnemers per wandeling | Duur: circa 1½ uur |

Kosten per persoon € 12,00 |

Verzamelpunt: Spaarneplein 2 bij Stach met koffie of thee |
Twee tijdstippen mogelijk:
Donderdag 2 september: (10:30u. en 14.30u., beiden uiverkocht)

 

Wandeling | Art Nouveau architectuur in het Centrum van Den Haag - Deze wandeling is uitverkocht.

Den Haag is rijk aan Art Nouveau-architectuur. Met deze wandeling wordt u meegenomen langs de pareltjes in het Centrum van Den Haag.  Een wandeling van 1,5 uur brengt u langs ca. 20 belangrijke werken van architecten als: Mutter jr., Bosboom, Simons, De Wolf e.a.

Gids: Piet Vernimmen
Wanneer: do. 2 sept.
Waar: Centrum Den Haag
Tijdsdur: ca. 1,5u.
Aanvang: (14:00u.: Uitverkocht)
Maximaal 12 pers. per wandeling
Kosten per pers.: € 15,- 
Verzamelplaats: Noordeinde/bij Postzegelboom (tegenover Paleis Noordeinde) 


Wandeling | Art Nouveau achitectuur in het Zeeheldenkwartier - Deze wandeling is uitverkocht

In het Zeeheldenkwartier is verrassend veel Art Nouveau-architectuur te zien. Bij deze wandeling wordt u verteld over de ontstaansgeschiedenis van deze wijk en wordt u gewezen op vele Art Nouveau-gevels en andere details, waar u anders misschien aan voorbij zou lopen.
 
Gids: Danny Versmoren
Wanneer: do. 2 sept.
Waar: Zeeheldenkwartier
Tijdsdur: ca. 1,5u.
Aanvang: (19:00u.=uitverkocht)
Maximaal 12 pers. per wandeling
Kosten per pers.: € 15,- 
Verzamelplaats: Piet Heinplein 2, 2518 CH Den Haag (t.h.v. De Haagse Kinderboekhandel)