Art Nouveau Festijn 2019

De eerste editie van het Art Nouveau Festijn werd gehouden van 7 t/m 10 juni 2019

Den Haag was rond 1900 een stad die overliep van nieuwe inzichten en moderne inspiratie. Dit kwam tot uitdrukking in alle kunstvormen: literatuur, muziek, beeldende kunst, theater en architectuur.

Het Art Nouveau Festijn is een initiatief van Simon Mulder van Stichting Feest der Poëzie en Rob van Kan, beiden uit de voormalige Bouwmeester Lorriehuis-actiegroep.

Op de volgende pagina's vindt u een overzicht van de activiteiten die tijden de eerste editie werden georganiseerd.












Wat was er te doen tijdens het Art Nouveau Festijn 2019?


  • Haagse muziek en literatuur en Haags theater van rond 1900
  • Lezingen, wandelingen en rondvaarten over Art Nouveau in Den Haag 
  • Vier tentoonstellingen rondom Art Nouveau en Den Haag rond 1900
  • Workshops architectuurfotografie en boekdruk


Programma overzicht 2019

Speciaal voor genodigden: de openingsborrel

Het Festijn werd feestelijk geopend bij het Nutshuis met enkele voorproefjes van het programma: muziek, theater en een korte lezing over de Art Nouveau in Den Haag. Daarna volgde een borrel in het café van het Nutshuis. 

Art NouVaart

De Willemsvaart verzorgde op drie dagen een vaartocht langs de prachtige Art Nouveau-gevels van de Haagse binnenstad. Delen van deze belevenis worden lopend afgelegd. 


De eerste dag begon met een wandeling o.l.v. een ervaren gids. Aangekomen bij de Toussaintkade volgde een boottocht van circa een uur naar de Hooikade. Aansluitend nog een wandeling van circa 30 minuten door het Buurtschap 2005.


Op de tweede dag was er een boottocht met live muziek van rond 1900 aan boord! Anna Marieke Zeilstra, hobo en zang, Peter le Feber, piano, speelden muziek uit de Art Nouveau periode van Haagse componisten o.a. Alexander Voormolen, Johan Wagenaar en Bernhardt van den Sigtenhorst Meijer. Ook lieten zij enkele liederen van Poulenc en Satie horen.

Op World Art Nouveau Day én geboortedag van Louis Couperus stond de rondvaart in het teken van Louis Couperus. 

Wandelen met Maup

Maurits van 'Wandelen met Maup' verzorgde in totaal 4 wandelingen (op za. twee en op ma. twee) door de Haagse binnenstad met de prachtige Art Nouveaugevels die deze herbergt en hij vertelde daarbij niet alleen over de kunst en architectuur die men zag, maar ook over de cultuur-geschiedenis van Den Haag en Europa rond 1900. 

De Maker Vertelt

In het Huis van het Boek/Museum Meermanno

De Art Nouveau vormgever Lion Cachet kon als geen ander boekbanden van perkament prachtig batikken. 100 jaar later doet boekbinder en restaurator Wilma van Ipenburg het volgens origineel recept nog een keer. Hoe zij hiertoe gekomen is en wat er bij deze ingewikkelde techniek allemaal komt kijken vertelde ze op zaterdag in de tentoonstelling, naast de boeken van de meester zelf.

Met veel materialen en filmbeelden onthulde ze de kneepjes van het vak.

Haagse Muziek van rond 1900

In het Louis Couperus Museum

Leden van het Talent op Podium Orkest brachten stukken van Haagse componisten van rond 1900. Sommige werden vrijwel nooit meer opgevoerd. Een aantal bijzondere pareltjes uit onbekend muzikaal erfgoed! 
Onder andere liederen voor sopraan en piano van Dresden, Zagwijn en Van Rennes (het laatste op een tekst van Couperus); een strijkkwartet van Verhulst en stukken van Van den Sigtenhorst Meyer.

Workshop Architectuurfotografie

Fotograaf Menno van der Meer gaf op twee dagen een workshop Architectuurfotografie waarbij de prachtige Art Nouveau-gevels in Den Haag centraal stonden. Bij deze, interactieve, workshop lag de nadruk op de wijze van het in beeld brengen van architectuur, en minder op de technische merites van de apparatuur.

Programma: 
- Theorie
- Fotograferen in het centrum onder begeleiding
- Lunch (eigen kosten) of individuele fotografie
- Bespreking eigen werk

Wandelen met Anne Marie Boorsma

Kunsthistorica Anne Marie Boorsma geft al zevenentwintig jaar cursussen kunstgeschiedenis en kunsthistorische lezingen in Den Haag en Voorburg. Zij gaf tijdens het Art Nouveau Festijn niet alleen een lezing, maar zij leidde ook, op de zondagmorgen, met haar wandeling langs de pareltjes van de Haagse Art Nouveau/Art Deco. Met haar schat aan ervaring  en kennis was men verzekerd van een boeiende wandeling. 

2 Art Nouveau-lezingen: over Riga door Julia Ergaeva en Arts&Crafts door Frederik Erens

In het sfeervolle Park Hotel presenteerde architect en reisleider Julia Ergaeva, van reisbureau Art Nouveau Travel, wat voor prachtige Jugendstil gebouwen de Letlandse hoofdstad Riga te bieden heeft. Met honderden Jugendstil gebouwen is Riga "het Parijs van het Noorden"

Frederik Erens is historicus en reisleider met een grote voorliefde voor toegepaste kunst. Hij sprak over de Haagse Kunsthandel Arts& Crafts dat in 1898 aan de Haagse Kneuterdijk werd opgericht door John Uiterwijk, naar voorbeeld van het toonaangevende Galerie L´Art Nouveau te Parijs van Siegfried Bing. Het was het Nederlandse initiatief om de moderne richting onder een groter publiek bekend te maken.

ZELLE

Hester Meuleman speelde in het Louis Couperus Museum een ontroerende theatersolo over danseres en vermeend spionne Mata Hari (1876-1917), die in Den Haag aan de Nieuwe Uitleg heeft gewoond. Voordrachtskunstenaar Simon Mulder leidde de monoloog in met twee  recensies van Mata Hari's voorstellingen indertijd.

Jugendstilmuziek: wat verbindt Wenen met Den Haag?

Plaats: Studio Sophia

Hoe klinkt de "Jugendstil" in de muziek? Wat verbindt Den Haag en Wenen rond 1900?  Welke componist komt op voor de "emancipatie van de dissonant"?
Sopraan Susanne Winkler en pianist Daan van de Velde, liedduo van Feest der Poëzie, en violiste Hendrikje Balkenende namen de bezoekers mee op een muzikale reis door de periode van het "Fin de Siècle" in Wenen en Den Haag. Aan de hand van liederen, muziekfragmenten, beeldmateriaal en verhalen maakte men kennis met de romantische en impressionistische muziek van rond de eeuwwisseling. Met liederen van onder andere Sem Dresden, Alphons Diepenbrock, Richard Strauss en Gustav Mahler.
Deze muzikale lezing vond plaats in het huis dat beeldend kunstenaar Jan Toorop als woon- en werkplaats gebruikte. 

Boekdruk 'De Zilverdistel'

De Art Nouveau tentoonstelling 'De Bijzondere Band' in Huis van het Boek | Museum Meermanno ging nog een beetje door in de drukkerij van het museum: op de maandag konden bezoekers daar het prachtige Zilverdistel vignet van K.P.V. de Bazel afdrukken op één van de oude drukpersen.

Lezing Art Nouveau Anne Marie Boorsma

Kunsthistorica Anne Marie Boorsma hield een geïllustreerde lezing met een algemene inleiding op de Art Nouveau. Aan bod kwamen nieuwe kunstvormen van rond 1900 uit Engeland, (Morris), Frankrijk, België, Oostenrijk en uiteraard Nederland, met een Haags tintje! Voordrachtskunstenaar Simon Mulder droeg voor uit de prachtige Jan Toorop-boekband van 'Psyche' door Louis Couperus. De lezing bestond uit twee delen van ca. 45 minuten, met een pauze tussendoor.

Presentatie Couperus Cahier

Het nieuw Couperus Cahier van het Louis Couperus Genootschap over Couperus op het toneel, door Rob van der Zalm, werd op Couperus' verjaardag feestelijk gepresenteerd in het Louis Couperus Museum met een korte inleiding door de auteur. Het Feest der Poëzie bracht daarna een deel uit het programma 'Van en over Couperus' en actrice Hester Meuleman speelde de monoloog 'EVA' over 'De Stille Kracht', geschreven door Gérard van Kalmthout.

Tentoonstellingen, lopende tijdens het Art Nouveau Festijn:

Huis van het Boek | Museum Meermanno

De tentoonstelling ‘De Bijzondere Band. Art Nouveau-boeken van Dijsselhof, Lion Cachet en Nieuwenhuis’ stelde het werk van drie pioniers centraal. De mooiste boekbanden uit de collecties van het Museum en de Koninklijke Bibliotheek waren te zien.

Louis Couperus Museum

De grootste schrijver van rond 1900 was de Hagenaar Louis Couperus. Hoge bomen vangen veel wind: het Louis Couperus Museum organiseerde een tentoonstelling rond de vele spotprenten van en over deze spraakmakende figuur.

Verkooptentoonstelling De Haagse Salon

De Haagse Salon, collectief van Haagse Art Nouveau-galeries, presenteerde tijdens het Festijn de verkooptentoonstelling van dit seizoen, bij kunsthandel G.J. Nieuwenhuizen.



Museum De Mesdag Collectie

Opvallende ontwerpen en een intens kleurenpalet: dat is waar Theo Colenbrander bekend om staat. De Mesdags waren fervente verzamelaars van zijn werk. Hun indrukwekkende collectie Colenbrander-keramiek was te zien op deze speciale tentoonstelling.

Meer weten?

Heb je een vraag of wil je meer weten over samenwerken?