Programma za. 11 juni 2022

Paul Verlaine - Volmaakt moment

Deze voorstelling is uitverkocht

Liederen, theater, boekpresentatie en absinthe!

Collectief het Feest der Poëzie brengt i.s.m. Uitgeverij HetMoet de Franse dichter Paul Verlaine (1844-1896) tot leven. Acteur Marcel Faber, sopraan Selma Harkink, pianist Jeroen Sarphati en voordrachtskunstenaar Simon Mulder vertellen het verhaal van zijn leven met liederen op zijn teksten van Franse componisten uit zijn tijd zoals Debussy, Chausson en Fauré, nieuwe vertalingen van zijn gedichten door Simon Mulder, brieven en krantenberichten uit die tijd en dialogen uit het beroemde toneelstuk van Christopher Hampton 'Total eclipse' . Rondom de voorstelling serveert onze Poëziebar met absinthe en sonnetten op authentieke wijze dit mysterieuze drankje.

Uitgeverij HetMoet presenteert de gelijknamige handgebonden en van een ambachtelijk omslag voorziene bundel van deze nieuwe vertalingen; deze tweetalige uitgave bevat 18 op muziek gezette gedichten van Verlaine, en alle in de voorstelling voorkomende liederen staan erin.

We maken mee hoe de dichter kennismaakt met de jonge dichter Arthur Rimbaud en een tumultueuze affaire met hem aangaat die eindigt met een pistoolschot;  hoe hij naar Nederland reist en aanwezig is in de Haagse Kunstkring; en hoe hij eindigt als ware bohémien. Voorkennis niet vereist, maar ook voor kenners een unieke ervaring!


Zaterdag 11 juni 2022
Haagse Kunstkring, Denneweg 64, 2514CJ Den Haag

Workshop | Architectuurfotografie

Menno van der Meer is architectuur-fotograaf en zal bij deze interactieve workshop de nadruk leggen op de wijze van het in beeld brengen van Art Nouveau-architectuur, en minder op de technische merites van de apparatuur.
Programma:
- Theorie
- Fotograferen in het centrum onder begeleiding
- Lunch of individuele fotografie
- Bespreking eigen werk

Wie: Menno van der Meer   
Waar: Kazernestraat 23A, 2514 CR Den Haag (omgeving Denneweg) 
Maximaal: 10 deelnemers
Kosten: € 35,- per persoon
Za. 11 juni 2022
Workshop wordt ook gegeven op
vr. 11 en zo. 12 juni 2022


Programma za. 11 juni 2022

Expositie | De Haagse Salon Art Nouveau en Art Deco- kunst

De Haagse Salon is opgericht in 2015 door vier in Art Nouveau en Art Deco gespecialiseerde kunsthandelaren. U bent van harte welkom bij de Haagse salon om u te verwonderen over de mooie Toegepaste Kunst (glaskunst, meubilair, keramiek en drukwerk).

Gratis inloop

 
Kunsthandel De Haagse Salon |
Laan van Meerdervoort 41, 2517 AD  Den Haag |
Za. 11 juni 2022

Ook geopend op vr. 10 en zo. 12 juni 2022


Workshop Grafische Werkplaats | Patronen drukken o.l.v. Ilse Versluijs

Deze workshop is uitverkocht

Geïnspireerd op de florale patronen uit de Art Nouveau ga je zelf een patroon ontwerpen en drukken met behulp van linoleumsnede. Je leert hoe je een herhalend patroon kan opbouwen en hoe je dit kunt toepassen in linoleumdruk. Je gaat naar huis met je eigen gedrukte patroon  op papier. 

Ilse Versluijs  | Grafische Werkplaats  
Prinsegracht 16, 2512 GA Den Haag  

Zaterdag 11 juni 2022


Demonstratie | Plafond-ornamenten | Van ontwerp tot productie

Deze demonstratie is uitverkocht.
 

Prachtig waren en zijn de gestucte plafonds met hun rijke ornamenten. Het maken en aanbrengen van die prachtige plafondornamenten is een waar ambacht dat niet veel meer wordt uitgeoefend. Peter Laurier is een Haagse vakman die menig plafond in oude luister heeft teruggebracht door renovatie en/of reconstructie.
Tijdens deze demonstratie, in zijn winkel/atelier, zullen Peter en zijn dochter Rénice Laurier het gehele proces van ontwerp tot het maken en aanbrengen uitgeleggen, gelardeerd met verhalen over de vele projecten die zijn uitgevoerd. En laat u verwonderen door de vele voorbeelden die aanwezig zijn.

Wanneer: za. 11 juni 2022
Waar: Prinsegracht 140-A, 2512 GE Den Haag

Deze demonstratie is uitverkocht.

Programma za. 11 juni 2022

Galerie l'Art Nouveau (temporaire) 

Galerie l'Art Nouveau (temporaire) opent ook dit jaar haar deuren, en wel bij het toepasselijke The Hague's Finest, de winkel voor authentieke producten van Haagse makers. In ons festivalhart kunt u de bij het Art Nouveau Festijn horende boekuitgaven en geschenken kopen alsook andere passende producten, en informatie over het Festijn bekomen, maar vooral ook net als vorig jaar drie kleine tentoonstellingen bewonderen:

- De winnaar en de 9 genomineerden van de Instagram-fotowedstrijd over Haagse Art Nouveau-architectuur zijn te bewonderen in groot formaat.

- Marja de Bruijn schildert onder de naam 'Kunst voor je kop' op kleibord door de Jugendstil/Wiener Secession geïnspireerde portretten en series. Zij stelt enkele series van haar werken met olieverf en inkt uit het door haar benoemde genre 'Jugendsteal' bij ons ten toon.

- Martine Teunissen stelt haar modecreaties van rond 1900 tentoon. Zij is kunsthistorica en kledingontwerper, en onder de naam Beleef Het Verleden regelmatig te vinden bij historische evenementen. De damesmode van rond 1900 heeft haar interesse en leidde tot diverse creaties. Zij is persoonlijk aanwezig in passend kostuum in de galerie op vrijdag 10 juni 15.30-17.00 uur doen en op zondag 12 juni van 14.00-15.30 en vertelt u graag meer over de kostuums en de geschiedenis daarvan.


Wanneer: zaterdag 11 juni 2022
Adres: Venestraat 20, midden in het Centrum, tegenover voormalig modemagazijn 'De Duif', met het mooiste Art Nouveau-tegeltableau van Den Haag!

Art Nouveauvaart, rondvaart-wandeling | Willemsvaart

Deze vaart is uitverkocht.
Alleen op vrijdag 10 juni zijn er nog enkele plaatsen. 


Op deze gecombineerde korte rondvaart en wandeling neemt Chris Schram u mee over het water om  enkele Art Nouveau-gebouwen te laten zien, en om u vervolgens 'aan wal' mee te nemen voor een wandeling over de Denneweg en omgeving, waar ook interessante Art Nouveau te zien is. Het varen en wandelen nemen ca. 1,5 uur in beslag.

WIllemsvaart | Binnenstad | 
Zaterdag 11  juni 2022

 


Programma za. 11 juni 2022

Design Museum Dedel | Tentoonstelling Willy Sluiter en Piet van der Hem + nieuw: originele affiches van Henry van de Velde, Jan Toorop e.a.

Tot en met oktober 2022 is in dit museum een tentoonstelling te zien over het werk van Willy Sluiter (1873-1949) en Piet van der Hem (1885-1961). Beide kunstenaars waren o.a. schilder en tekenaar en hadden Haagse connecties.  Daarnaast is er een nieuwe tentoonstelling met originele affiches van Art Nouveau / Jugendstil / Nieuwe Kunst van o.a. Henry van de Velde en Jan Toorop. Bovendien is er Art Nouveau-behang te zien uit de eigen collectie. 
Het museum is gevestigd in een 17e eeuws herenhuis aan de Prinsegracht. Huis Dedel, vernoemd naar de opdrachtgever en eerste bewoner wordt in fasen gerenoveerd, maar is gewoon toegankelijk. Alleen het overdadig gedecoreerde trappenhuis is een bezoek aan het huis al waard.

Design Museum Dedel
Prinsegracht 15 (ingang Jan Hendrikstraat),  2512 EW Den Haag 

Kunstmuseum | Tentoonstelling Alphonse Mucha, Art Nouveau in Parijs

Zeven jaar nadat de Tsjechische kunstenaar Alphonse Mucha (1860-1939) in Parijs arriveert, wordt hij van de ene op de andere dag wereldberoemd met zijn affiche Gismonda (1894), ontworpen voor de superster van het theater: Sarah Bernhardt. Le style Mucha wordt synoniem voor de Art Nouveau. In samenwerking met de Mucha Foundation, toont Kunstmuseum Den Haag tot en met 3 juli een ruime selectie van het werk van Alphonse Mucha, samen met delen uit de eigen collectie, waaronder kleurrijk glas van Daum en Gallé en kostuums uit de late negentiende eeuw. 


Ticketverkoop via het Kunstmuseum


Louis Couperus Museum | Tentoonstelling Couperus en  Nederlads-Indië  

Het Louis Couperus Museum organiseert 'Wij zijn idioot, hier, wij Westerlingen in dit land.' Een tentoonstelling over Couperus' 'Indische' roman, De stille kracht (1900), in het licht van de actuele opvattingen ten opzichte van het Nederlands koloniaal verleden. De tentoonstelling probeert 'de geheimzinnige vijandschap van Javaanschen grond en sfeer, tegen de Nederlandschen veroveraar' zoals Couperus het noemde te visualiseren door middel van beeld, film, tropische regenwoudgeluiden, twee opgezette kalongs, een pop van een witte hadji en natuurlijk de vele drukken en vertalingen van De stille kracht. Een bijbehorende lezing wordt gegeven door Frans van der Linden in een dubbelprogramma Museum Sophiahof op vrijdagochtend 10 juni (zie daar).

 

Wanneer: vr. 10 – zo. 12 juni 2022

Waar: Javastraat 17, 2585 AB Den Haag


Programma za. 11 juni 2022

Wandeling | Art Nouveau-gebouwen van architect L.A.H de Wolf en anderen

Deze wandeling is uitverkocht.

Verspreid over het Centrum van Den Haag heeft architect L.A.H. de Wolf rond 1900 een aantal gezichtsbepalende winkelpanden ontworpen in opdracht van belangrijke ondernemingen. Hij ontwiep ze in de Wiener Secession en Art Nouveau-stijl, maar op zijn eigen wijze. Tijdens deze wandeling zal de naam De Wolf veelvuldig vallen, maar er is ook aandacht voor Art Nouveau-werk van andere architecten. 

Gids: Danny Versmoren

Wanneer: za. 11 juni 2022
Waar: Centrum Den HaagWandeling | Van Hollands Spoor naar de Gasfabriek | Tussen Margadant en Schadee

Deze wandeling is uitverkocht 

Een route langs architectuur van rond 1900, de periode dat Den Haag enorm groeide en er grote infrastructurele en industriële complexen werden aangelegd. Het eerste complex is het station Hollands Spoor naar ontwerp van D.A.N. Margadant.
Op de route ook aandacht voor de bekende Haagse architect J. van Nieukerken, die kantoren ontwierp voor Shell en de Ned.  Handel-Mij. en aan de Scheepmakersstraat de hoofdvestiging van De Veluwe bouwde, nu Stay Okay.
De Gemeente Gasfabriek aan de Trekvliet van stadsarchitect Adam Schadee is een sprekend voorbeeld van de grootschalige gemeentelijke industriële projecten uit die tijd.

Koos Havelaar | Stichting Haags Industrieel Erfgoed (SHIE)|
Zaterdag 11 juni 2022

Wandeling | Art Nouveau achitectuur in het Zeeheldenkwartier 

Deze wandeling is uitverkocht

In het Zeeheldenkwartier is verrassend veel Art Nouveau-architectuur te zien. Bij deze wandeling wordt u verteld over de ontstaansgeschiedenis van deze wijk en wordt u gewezen op vele Art Nouveau-gevels en andere details, waar u anders misschien aan voorbij zou lopen.
 
Gids: Danny Versmoren
Wanneer: za. 11 juni 2022
Waar: Zeeheldenkwartier


Programma za. 11 juni 2022

Dubbellezing: Gustav Klimt

Deze lezng is uitverkocht

(Dubbellezing samen met "Nancy, verbluffende Art Nouveau-stad in Frankrijk")

Spreker: Anne Marie Boorsma (kunsthistorica, geeft al 30 jaar cursussen kunstgeschiedenis en schrijft (kunst)historische artikelen)

 

De Weense kunstenaar Gustav Klimt (1862-1918), werd geïnspireerd door de kunstenaar Hans Makart, en later door de Art Nouveau-kunstenaars Jan Toorop en Fernand Khnopff, voordat hij zijn geheel eigen ‘Klimt-stijl’ ontwikkelde. Een kleurrijke decoratieve stijl vol van symboliek. Hij was ook een veelgevraagd  portretkunstenaar van vrouwen uit de vermogende klasse, die hij weergaf als aristocratische koele wezens omringd door kleurige, gouden patronen. 

Tijdens deze lezing wordt onder meer gesproken over zijn Weense muurschilderingen in het Burgtheater, het Kunsthistorische Museum en het Secession gebouw. Daarnaast wordt er aandacht besteed aan zijn portretten, zijn erotische tekeningen en zijn fascinatie voor het type ‘femme fatale’

(Dubbellezing; deze lezing wordt samen gegeven met de lezing "Nancy, verbluffende stad in Frankrijk". Eerst Klimt en na een pauze gevolgd  door Nancy. Twee lezingen, één tarief). 

 

Za. 11 juni 2022
Waar: Hotel Park Centraal, Molenstraat 53, 2513 BJ Den Haag
Aanvang: 14:00u (lezing 'Gustav Klimt' gevolgd door 'Nancy')
Duur: ca. 2u en 15 min. 

Dubbellezing: Nancy, verbluffende Art Nouveau-stad in Frankrijk

Deze lezing is uitverkocht 

(Dubbellezing, samen met "Gustav Klimt")

Spreker: Max Put (historicus, gids, docent en auteur van het boek "Art Nouveau in Amsterdam')

In 1900 startte in Frankrijk, vanuit Nancy, de beweging van de Art Nouveau. Het ongelofelijke talent van de kunstenaars van de 'School van Nancy' is terug te vinden in glaswerk, keramiek, meubilair, siersmeedwerk, glas-in-loodramen en in de architectuur van particuliere huizen, banken en winkels. Bekende namen zoals de glaskunstenaars Émile Gallé, Antonin Daum, de meubelontwerper Louis Majorelle en de architecten Émile André en Lucien Weissenburger waren hieraan verbonden. Max Put 'bezoekt' met u tijdens deze lezing de mooiste plekken van Nancy en toont u de mooiste toegepaste kunst die voort kwam uit de 'L' École de Nancy'.

(Dubbellezing; deze lezing wordt samen gegeven met de lezing "Nancy, verbluffende stad in Frankrijk". Eerst Klimt en na een pauze gevolgd  door Nancy. Twee lezingen, één tarief). 


Za. 11 juni 2022
Waar: Hotel Park Centraal, Molenstraat 53, 2513 BJ Den Haag
Aanvang: 14:00u (start lezing 'Gustav Klimt' gevolgd door 'Nancy')
Duur: ca. 2u en 15 min. Fietstocht | Berlage en zijn tijdgenoten

Deze fietstocht is uitverkocht. 

Van de internationaal bekende architect H.P. Berlage zijn in Den Haag aansprekende panden te vinden. In zijn unieke stijl en met vaak bijzondere decoraties. Hij ontwierp o.a. kantoorgebouwen, woonhuizen, winkelpanden en het Gemeentemuseum (nu Kunstmuseum). Het is interessant zijn ontwerpen te plaatsen naast die van zijn collega’s/tijdgenoten, die toch veelal in historiserende stijlen ontwierpen. Tijdens deze fietstour ziet u de veelzijdigheid van architectuurstijlen rond 1900 in Den Haag. 


Gids: Jacqueline Alders
Wanneer: za. 11 juni 2022
Waar: Den Haag

Programma za. 11 juni 2022

Walking tour | Art Nouveau architecture in the City of The Hague

This tour is sold out.


A surprising amount of Art Nouveau architecture can be seen in The Hague. This walk takes you past the most beautiful Art Nouveau buildings in the city center up to the Denneweg and Smidswater.

 
Guide: Monique Varma
When: Saturday June 11th, 2022
Where: city center

Wandeling | Art Nouveau architectuur in het Centrum van Den Haag

Deze wandeling is uitverkocht 

Den Haag is rijk aan Art Nouveau-architectuur. Met deze wandeling wordt u meegenomen langs de pareltjes in het Centrum van Den Haag.  Een wandeling van 1,5 uur brengt u langs ca. 20 belangrijke werken van architecten als: Mutter jr., Bosboom, Simons, De Wolf e.a.

Gids: Piet Vernimmen
Wanneer: za. 11 juni 2022
Waar: Centrum Den Haag

Programma za. 11 juni 2022

Live-muziek van rond 1900 op de Salonboot van de Willemsvaart 

De vaart met de Salonboot is uitverkocht, maar op zondag 19 juni, om 19:00u., zal er weer een Muziekvaart georganiseerd worden. Aanmelden via onderstaande e-mail.


Op deze speciale rondvaart geniet u van live-muziek dat is aangepast aan de Art Nouveau-periode. U bent met slechts 8 personen (excl. schipper en muzikanten) aan boord van de "Oriënt", een klassieke salonboot uit het jaar 1925. Het schip behoort in haar klasse tot één van de mooiste (kleine) salonboten van het land. U zult genieten van de ambiance, de mooie klanken en de Haagse grachten.  

Deze vaartocht duurt ruim 1 uur.

Aanmelden: [email protected]
DEZE VAART IS UITVERKOCHT
Willemsvaart | Binnenstad Den Haag
Zaterdag 11 juni 2022


Vijfgangenmenu in het heropende Vegetarisch Restaurant POMONA

Groot succes; de vrijdag, zaterdag en zondag zijn reeds UITVERKOCHT.
De tickets voor het Pomona-diner waren erg snel uitverkocht, en daarom wordt er nagedacht over een mogelijke herhaling, later in het jaar. Wilt u het weten als er nieuwe data komen, stuur dan een kort mailtje naar Restaurant Hagedis: [email protected] met in het onderwerp 'Pomona'. We houden u dan op de hoogte.

Speciaal voor het Art Nouveau Festijn gaan we vegetarisch restaurant POMONA, het eerste vegetarische restaurant van Nederland vanaf 1899, tijdelijk HEROPENEN. Het speciaal voor deze gelegenheid samengestelde vijfgangenmenu wordt verzorgd door Freya van Wageningen van Vegetarisch Restaurant Hagedis.

Pomona bestond vanaf 1899 tot 1949 en het zat in een prachtig speciaal voor Pomona gebouwd pand in de Molenstraat 53 te Den Haag. Nu is daar Hotel Park Centraal gevestigd. De eetzaal is er nog met die hoge ramen met uitzicht op de Paleistuinen. Ook het prachtige trappenhuis en de mooie gevel uit 1913 is er nog. In die mooie zaal en in dit mooie hotel zullen de restaurantgeluiden weerklinken, de bloemen op de gedekte tafels staan, de geuren je tegemoet komen en de tafelgesprekken levendig zijn.

Vrijdag 10, zaterdag 11 en zondag 12 juni 2022. Vegetarisch Restaurant Pomona (p/a Hotel Park Centraal), Molenstraat 53, 2513 BJ Den Haag
Aanvang: 18:30u. (zaal open: 17:45u.)
5-gangenmenu: € 45,- p.p. incl. tafelwater. 5-gangenmenu, incl. wijnarrangement (met alcohol): € 67,- per persoon 5-gangenmenu incl. wijn- en dranken arrangement alcoholvrij: € 62,50 p.p.  Alle wijnen zijn biologisch en veganistisch. Er zullen halve glazen geschonken worden. Maximaal 68 pers. per avond. Extra informatie: er zullen grote tafels staan waar meerdere personen bij aanschuiven.
Alleen toegankelijk met vooraf gekochte tickets.

De vrijdag, zaterdag en zondag zjin uitverkocht!

Lezing | Statenkwartier

Helaas is deze lezing, om persoonlijke redenen,  geannuleerd 

 

Tussen 1890 en 1915 werd tussen de wijk Duinoord en de het geplande havengebied een compleet nieuwe wijk gebouwd: het Statenkwartier.

Directeur gemeentewerken I.A. Lindo ontwierp een waaiervormig stratenplan met brede straatprofielen, veel groen en pleinachtige kruisingen.

De architectuur is bijzonder gevarieerd, waarbij vanzelfsprekend de prestigieuze lanen de fraaiste gevels kregen.

De eerste woningen werden nog in neo renaissance- en overgangsstijl gebouwd, maar al spoedig deden Art Nouveau elementen hun intrede.

Bekende architecten die hier ontwierpen in deze stijl zijn Nicolaas Molenaar, Johannes Bosboom en Louis de Wolf.

Na een inleiding over de ontstaansgeschiedenis behandelt de spreker de rijke en gevarieerde architectuur van de wijk, uiteraard met speciale aandacht voor Art Nouveau details!

 

Spreker Maarten Ruijters is architect en statenkwartierbewoner.

Hij is mede auteur van de wandelgids: “Struinen door het Statenkwartier – 9 ontdekkingstochten” (2015), en mede oprichter van de Stichting Bescherming Architectuur Statenkwartier (BAS).

Hij geeft regelmatig lezingen over architectuur, o.a. voor het Museon.