Programma vrijdag 9 juni 2023

Lezing | De slingerlijnen van de Art Nouveau

Spreker: Anne Marie Boorsma (kunsthistorica, geeft al 31 jaar cursussen kunstgeschiedenis en publiceert over (kunst)historische onderwerpen) 


De Art Nouveau is een aantrekkelijke en internationale kunststroming die reageerde op typisch 19de-eeuwse neostijlen. Ze ontstond rond 1890 en duurde tot het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog. De Art Nouveau-kunstenaars hadden een grote liefde voor sierlijke slingerlijnen. Natuurvormen, zoals planten, bloemen en dieren waren hun belangrijkste inspiratiebron. Maar ook zwierige menselijke lichaamsvormen, vooral van vrouwen, waren favoriet. De slingerlijnen van de Art Nouveau zien we terug in alle kunstvormen: architectuur, schilderkunst en vormgeving. 

In de lezing zal er gesproken worden over Britse, Belgische en Franse Art Nouveau-kunstenaars, maar het accent zal liggen op de Nederlandse Art Nouveau. Aan bod komen kunstenaars als William Morris, Aubrey Vincent Beardsley, Victor Horta, Henry van de Velde, Louis Comfort Tiffany, Hector Guimard, Alphons Mucha, Jan Toorop, Johan Thorn Prikker, Theo Nieuwenhuis en Gerrit Willem Dijsselhof. Museum Sophiahof | Sophialaan 10-12, Den Haag

vr. 9 juni, 14:00-15:30 uur,, zaal open 13:30u. |
Toegang: € 15,-. Tickets reserveren via onderstaande button. Aan de zaal worden geen tickets verkocht. 

Workshop | Architectuurfotografie met Art Nouveau-wandeling

Menno van der Meer is architectuur-fotograaf en zal bij deze interactieve workshop de nadruk leggen op de wijze van het in beeld brengen van Art Nouveau-architectuur, en minder op de technische merites van de apparatuur.

Programma:
- Theorie
- Art Nouveau-wandeling in het centrum met uitgebreide mogelijkheid om te fotograferen, onder begeleiding
- Lunch (op eigen kosten) of individuele fotografie
- Vervolg Art Nouveau-wandeling en fotografie

Wie: Menno van der Meer   
Waar: Kazernestraat 23A, 2514 CR Den Haag (omgeving Denneweg) 
Maximaal: 10 deelnemers
Kosten: € 35,- per persoon
Vr. 9 juni | 10:00-15:00 uur
Workshop wordt ook gegeven op za. 10 en zo. 11 juni 


Programma vr. 9 juni 2023

Tentoonstelling | Louis Couperus - Non-binair avant la lettre?

Onder deze prikkelende titel vindt in het herdenkingsjaar 2023, als de honderdjarige sterfdag van Louis Couperus wordt herdacht, deze tentoonstelling plaats in het Louis Couperus Museum.

De uitdrukking 'non-binair' verwijst naar de diverse en inclusieve genderwereld van nu. Deze omvat een 'regenboog' van identiteiten, van hetero, homo, lesbisch, bi, pan tot queer. Verrassenderwijs sluit deze gedachtewereld geheel en al aan bij die van Couperus. In zijn werk komen personages voor die fluïde van identiteit zijn en tegenwoordig zonder meer onder het begrip 'queer' geschaard zouden kunnen worden.

We kijken in een zestal installaties hoe Couperus zichzelf vormgaf, wat zijn tijdgenoten van hem vonden, welke typen personages steeds weer terugkeren in zijn boeken en we maken een brug naar de genderwereld van nu.

Wie ben je? Je authentieke zelf zijn geldt als het summum van vrijheid. Maar is dat eigenlijk wel mogelijk? Worden we niet allemaal gevormd door waar we opgroeien en de wereld om ons heen? Couperus schrijft prachtig en nog zeer actueel over de emoties, verlangens en angsten waar de personages in zijn boeken rond 1900 mee worstelden. Meerdere van zijn biografen menen een roze draad in zijn oeuvre te ontwaren.  


Louis Couperus Museum | Javastraat 17, 2585 AB Den Haag | vr. 9 – zo. 11 juni, 13-17 uur 
Toegang: Museumkaart, Amices, t/m 18 jaar: gratis. Studenten:  € 4,-. Overig: € 8,-

Podcast | 1e afl. Feest der Poëzie Podcast over Louis Couperus' Xerxes

Ter gelegenheid van het 100e sterfjaar van Louis Couperus brengt het Feest der Poëzie een deze podcast over een van zijn personages: de Perzische koning Xerxes. Een kleine passage bij de Griekse geschiedschrijver Herodotus over het feit dat deze koning op zijn veldtocht naar Griekenland een uitzonderlijk mooie boom met gouden sieraden liet omhangen, leidde tot reacties en verwerkingen in muziek en literatuur van de Oudheid tot in de tijd van Couperus, o.a. in Händels beroemde opera Serse met de aria 'Ombra mai fu' en in Couperus' roman Xerxes of de hoogmoed.

Met:

  • Interviews met Caroline de Westenholz, oprichter van het Louis Couperus, en Janric Rookhuijzen, classicus en archeoloog Janric van Rookhuijzen door Simon Mulder.
  • Drie versies van 'Ombra mai fu', de bekende van Händel, maar ook die van Cavalli en Bononcini, in een nieuwe opname door leden van barokorkest Capella Maria Barbara.
  • Presentatie en voordrachten uit Herodotus, Aelianus, Couperus en Querido door Simon Mulder.


De podcast is te beluisteren op de website van het Feest der Poëzie of via uw favoriete podcastapp onder Feest der Poëzie Podcast.

Deze podcast wordt mede mogelijk gemaakt door Stichting Zenobia en de Maatschappij der Nederlandse Letterkunde.

De eerste aflevering is beschikbaar vanaf 9 juni.