Programma vr. 10 juni 2022

Théâtre Variété 'La Haye 1900'

PREMIÈRE !!!!

Mesdames et Messieurs, wij zijn trots u een spectaculair programma te kunnen brengen op deze variété-avond. 

Onder leiding van de bekende kleinkunstenaar Ken Besuijen, die tevens diverse liederen ten gehore zal brengen van onder anderen Dirk Witte ('Mensch durf te leven', 'Het meisje van de zangvereniging'), en Haagse dichter-zanger Koos Speenhoff ('Spotlied op de vegetariërs', '), begeleid door pianist Edwin Paarlberg, wordt u verrast door het verhaal met magische trucs van verwonderaar Arjan van Vembde, en zult u versteld staan van een zelfspelende piano en andere technische wonderen van het Pianola Museum! 

Wij vertonen u tevens levende fotografieën van de thans gaande Exposition Universelle de Paris 1900, en de wereldster Loïe Fuller treedt bij ons op om haar prachtige danskunsten te vertonen. Tevens presenteert Kever Genever een prachtige ambachtelijke jenever met de smaak van de late 19e eeuw.

Vrijdag 10 en zondag 12 juni 2022
Theater PePijn (Nieuwe Schoolstraat 21 - 23
2514 HT Den Haag)

Lezing: Haagsche Automobiel Maatschappij & Philip Adrian

Spreker: Marja Langenberg
Rond 1900 beleefde Den Haag een economische bloeiperiode, mede door de opkomst van nieuwe technieken en vervoermiddelen zoals de automobiel. De Haagsche Automobiel Maatschappij van 1901 was een van de eerste en bekendste garagebedrijven in Nederland. De oprichter Philip Adrian was een sportheld, een wereldburger, een pionier in de autowereld en een in zijn tijd bekende Nederlander. In Den Haag en elders zijn ook nu nog veel sporen terug te vinden.

Marja Langenberg is bestuurslid van de Stichting Haags Industrieel Erfgoed (SHIE)

Vrijdag 10 juni 2022
Waar: Muzee Scheveningen,
Panoramazaal, Neptunusstraat 90-92 (bij Stevinstr.), 2586 GT Den Haag
Programma vr. 10 juni 2022

Dubbellezing: Kunstenaar Jan Toorop's Stille Krachten

(Dubbellezing; samen met de lezing "Louis Couperus in Nederlands-Indië") 

Spreker: Anne Marie Boorsma (kunsthistorica, geeft al 30 jaar cursussen kunstgeschiedenis en schrijft (kunst)historische artikelen)


De kunstenaar Jan Toorop (Poerworedjo (Nederlands-Indië) 1858-Den Haag 1928, was een beroemd Art Nouveau-kunstenaar.
Zijn jeugd bracht hij door op Midden- Java en Banka, waar hij het schaduwspel van wajang-poppen en hun symboliek leerde kennen. Dit zou van blijvende invloed zijn op zijn latere werken als kunstenaar. Op 11 jarige leeftijd komt hij naar Nederland voor zijn studie en volgt uiteindelijk in 1880 een opleiding aan de Rijksacademie van Beeldende Kunsten in Amsterdam.  Dankzij een affiche dat hij in 1894 maakte ter promotie van de Delftsche Slaolie krijgt hij grote bekendheid. In deze (Art Nouveau)stijl heeft hij naast affiches ook schilderijen, boekbanden, spiegels en tegeltableaus ontworpen. Hij was één van de oprichters van de Haagse Kunstkring. Tijdens deze lezing wordt zijn brede oeuvre belicht en wordt gekeken naar de Indonesische invloeden in zijn werken.

(Dubbellezing; deze lezing wordt samen gegeven met de lezing "Louis Couperus in Nederlands-Indië" . Eerst Toorop en na een korte pauze gevolgd  door Couperus. Twee lezingen, één tarief).


Vr. 10 juni 2022
Museum Sophiahof, Sophialaan 10, 2514 JR Den Haag
     

Dubbellezing: Louis Couperus in Nederlands-Indië 

(Dubbellezing samen met "Jan Toorop's Stille Krachten")

Spreker: Frans van der Linden (Neerlandicus, medewerker van het Louis Couperus Museum en hij verzorgde en vertaalde enkele titels uit de literatuur van rond 1900 bij Uitgeverij Prominent) 

In  de zomer van 1878 vestigde het echtpaar Couperus zich met hun jongste zoon Louis na een zevenjarig verblijf in Batavia op het adres Nassaukade 4. Toen een nieuwe buurt, de Archipelwijk. Voor de veertienjarige Louis betekende dit een grote teleurstelling. Pas veel later, als gevestigd auteur, schreef hij erover:

En ik vond het in Holland verschrikkelijk. Ik geloof dat ieder Indisch kind, komende in Holland, het zo moet vinden. Het kleinere huis, het gat van een tuin, geen rijtuigen en geen paarden; ik géén bendie en paard meer; twee meiden en een knecht, in plaats van dertig bedienden; ik vond het vreeslijk, begreep er niets van, dacht, dat mijn ouders geruïneerd waren en wilde niet geloven, dat dit toch niet het geval was.

Nee, natuurlijk niet. Al generaties lang bekleedden leden van de familie Couperus hoge functies in het Binnenlands Bestuur van Nederlands Oost Indië. De Indische traditie had steeds in mijn familie geheerst schrijft hij in Oostwaarts (1923), maar het sterkst blijkt die traditie in De stille kracht (1900). 
 

(Dubbellezing; deze lezing wordt samen gegeven met de lezing "Jan Toorop's Stille Krachten" . Eerst Toorop en na een korte pauze gevolgd  door Couperus. Twee lezingen, één tarief). 


Vr. 10 juni 2022

Museum Sophiahof, Sophialaan 10, 2514 JR Den Haag

Workshop | Architectuur-fotografie

Menno van der Meer is architectuur-fotograaf en zal bij deze interactieve workshop de nadruk leggen op de wijze van het in beeld brengen van Art Nouveau-architectuur, en minder op de technische merites van de apparatuur.
Programma:
- Theorie
- Fotograferen in het centrum onder begeleiding
- Lunch of individuele fotografie
- Bespreking eigen werk

Wie: Menno van der Meer   
Waar: Kazernestraat 23A, 2514 CR Den Haag (omgeving Denneweg) 
Vr. 10 juni 2022

Workshop wordt ook gegeven op za. 11 en zo. 12 juni 2022


Programma vr. 10 juni 2022

Fietstocht | Tegeltableaus van de firma Rozenburg | Van decoratie tot reclame 

De Haagse firma Rozenburg werd vanaf 1890 wereldberoemd om zijn unieke keramiek en eierschaal porselein. Veel musea hebben voorwerpen uit deze fabriek in hun collectie. 

Een geheel ander aspect van de keramiekproductie was de productie van grote tegeltableaus die in de gevels van gebouwen werden geplaatst, soms als decoratie maar ook als reclame. In 1903 werd  een nieuw procedé geïntroduceerd waardoor de tegels veel beter bestand waren tegen de buitenlucht. Deze fietsroute brengt u langs ca. 15 locaties met deze bijzondere tegeltableaus.

 

Gids: Koos Havelaar van Stichting Haags Industrieel Erfgoed (SHIE)
Wanneer: vrijdag 10 juni 2022


Fietstocht | Berlage en zijn tijdgenoten

Deze fietstocht is uitverkocht

Van de internationaal bekende architect H.P. Berlage zijn in Den Haag aansprekende panden te vinden. In zijn unieke stijl en met vaak bijzondere decoraties. Hij ontwierp o.a. kantoorgebouwen, woonhuizen, winkelpanden en het Gemeentemuseum (nu Kunstmuseum). Het is interessant zijn ontwerpen te plaatsen naast die van zijn collega’s/tijdgenoten, die toch veelal in historiserende stijlen ontwierpen. Tijdens deze fietstour ziet u de veelzijdigheid van architectuurstijlen rond 1900 in Den Haag. 


Gids: Jacqueline Alders
Wanneer: vr. 10 juni 2022
Waar: Den Haag

Wandeling | Art Nouveau-gebouwen van architect L.A.H de Wolf en anderen

Deze wandeling is uitverkocht

Verspreid over het Centrum van Den Haag heeft architect L.A.H. de Wolf rond 1900 een aantal gezichtsbepalende winkelpanden ontworpen in opdracht van belangrijke ondernemingen. Hij ontwiep ze in de Wiener Secession en Art Nouveau-stijl, maar op zijn eigen wijze. Tijdens deze wandeling zal de naam De Wolf veelvuldig vallen, maar er is ook aandacht voor Art Nouveau-werk van andere architecten. 

Gids: Danny Versmoren

Wanneer: vr. 10 juni 2022
Waar: Centrum Den Haag

Deze wandeling is ook op zo. 12 juni 2022

 

Programma vr. 10 juni 2022

Wandeling | Winkel-architectuur van rond 1900 

Deze wandeling is uitverkocht

In de tweede helft van de 19e eeuw ontstonden de winkels zoals we nu kennen, en gingen de inwoners van 

Den Haag voor het eerst winkelen. Rond 1900 was er een enorme toename van het aantal winkels, waar vaak luxe producten werden verkocht. Stadsgids Jacqueline Alders  laat u de mooiste gebouwen zien die de winkeleigenaren lieten bouwen om hun klanten te lokken.
Art Nouveau-gebouwen, maar ook andere bouwstijlen werden gebruikt. Geniet van de modepaleizen en grote warenhuizen van rond 1900.

Gids: Jacqueline Alders 
Waar: Centrum Den Haag

Wanneer: vr. 10 juni 2022
Demonstratie | Plafond-ornamenten | Van ontwerp tot productie

Prachtig waren en zijn de gestucte plafonds met hun rijke ornamenten. Het maken en aanbrengen van die prachtige plafondornamenten is een waar ambacht dat niet veel meer wordt uitgeoefend. Peter Laurier is een Haagse vakman die menig plafond in oude luister heeft teruggebracht door renovatie en/of reconstructie.
Tijdens deze demonstratie, in zijn winkel/atelier, zullen Peter en zijn dochter Rénice Laurier het gehele proces van ontwerp tot het maken en aanbrengen uitgeleggen, gelardeerd met verhalen over de vele projecten die zijn uitgevoerd, En laat u verwonderen door de vele voorbeelden die aanwezig zijn.

Wanneer: vr. 10 juni 2022
Waar: Prinsegracht 140-A, 2512 GE Den Haag

Deze demonstratie is ook te zien op za. 11 en zo. 12 juni 2022

Expositie | De Haagse Salon Art Nouveau en Art Deco- kunst

De Haagse Salon is opgericht in 2015 door vier in Art Nouveau en Art Deco gespecialiseerde kunsthandelaren. U bent van harte welkom bij de Haagse salon om u te verwonderen over de mooie Toegepaste Kunst (glaskunst, meubilair, keramiek en drukwerk).

Gratis inloop

 
Kunsthandel De Haagse Salon |
Laan van Meerdervoort 41, 2517 AD  Den Haag | 
Wanneer: vr. 10 juni 2022


Ook geopend op za. 11 en zo. 12 juni van 11:00-18:00u.


Programma vr. 10 juni 2022

Galerie l'Art Nouveau (temporaire) 

Galerie l'Art Nouveau (temporaire) opent ook dit jaar haar deuren, en wel bij het toepasselijke The Hague's Finest, de winkel voor authentieke producten van Haagse makers. In ons festivalhart kunt u de bij het Art Nouveau Festijn horende boekuitgaven en geschenken kopen alsook andere passende producten, en informatie over het Festijn bekomen, maar vooral ook net als vorig jaar drie kleine tentoonstellingen bewonderen:

- De winnaar en de 9 genomineerden van de Instagram-fotowedstrijd over Haagse Art Nouveau-architectuur zijn te bewonderen in groot formaat.

- Marja de Bruijn schildert onder de naam 'Kunst voor je kop' op kleibord door de Jugendstil/Wiener Secession geïnspireerde portretten en series. Zij stelt enkele series van haar werken met olieverf en inkt uit het door haar benoemde genre 'Jugendsteal' bij ons ten toon.

- Martine Teunissen stelt haar modecreaties van rond 1900 tentoon. Zij is kunsthistorica en kledingontwerper, en onder de naam Beleef Het Verleden regelmatig te vinden bij historische evenementen. De damesmode van rond 1900 heeft haar interesse en leidde tot diverse creaties. Zij is persoonlijk aanwezig in passend kostuum in de galerie op vrijdag 10 juni 15.30-17.00 uur doen en op zondag 12 juni van 14.00-15.30 en vertelt u graag meer over de kostuums en de geschiedenis daarvan.


Adres: Venestraat 20, midden in het Centrum, tegenover voormalig modemagazijn 'De Duif', met het mooiste Art Nouveau-tegeltableau van Den Haag!


Art Nouveauvaart, rondvaart-wandeling | Willemsvaart

Deze vaart is uitverkocht 

Op deze gecombineerde korte rondvaart en wandeling neemt Chris Schram u mee over het water om  enkele Art Nouveau-gebouwen te laten zien, en om u vervolgens 'aan wal' mee te nemen voor een wandeling over de Denneweg en omgeving, waar ook interessante Art Nouveau te zien is. Het varen en wandelen nemen ca. 1,5 uur in beslag.

WIllemsvaart | Binnenstad | 
Vrijdag 10  juni 2022


Wandeling | Art Nouveau architectuur in het Centrum van Den Haag

Deze wandeling is uitverkocht
De wandeling 'Art Nouveau-gebouwen van architect L.A.H de Wolf en anderen', ook op vrijdag, gaat ook door het Centrum van Den Haag.


Den Haag is rijk aan Art Nouveau-architectuur. Met deze wandeling wordt u meegenomen langs de pareltjes in het Centrum van Den Haag.  Een wandeling van 1,5 uur brengt u langs ca. 20 belangrijke werken van architecten als: Mutter jr., Bosboom, Simons, De Wolf e.a.

Gids: Piet Vernimmen
Wanneer: vr. 10 juni 2022
Waar: Centrum Den Haag

Programma vr. 10 juni 2022

Kunstmuseum | Tentoonstelling Alphonse Mucha, Art Nouveau in Parijs

Zeven jaar nadat de Tsjechische kunstenaar Alphonse Mucha (1860-1939) in Parijs arriveert, wordt hij van de ene op de andere dag wereldberoemd met zijn affiche Gismonda (1894), ontworpen voor de superster van het theater: Sarah Bernhardt. Le style Mucha wordt synoniem voor de Art Nouveau. In samenwerking met de Mucha Foundation, toont Kunstmuseum Den Haag tot en met 3 juli een ruime selectie van het werk van Alphonse Mucha, samen met delen uit de eigen collectie, waaronder kleurrijk glas van Daum en Gallé en kostuums uit de late negentiende eeuw. Design Museum Dedel | Tentoonstelling Willy Sluiter en Piet van der Hem + nieuw: originele affiches van Henry van de Velde, Jan Toorop e.a.

Tot en met oktober 2022 is in dit museum een tentoonstelling te zien over het werk van Willy Sluiter (1873-1949) en Piet van der Hem (1885-1961). Beide kunstenaars waren o.a. schilder en tekenaar en hadden Haagse connecties.  Daarnaast is er een nieuwe tentoonstelling met originele affiches van Art Nouveau / Jugendstil / Nieuwe Kunst van o.a. Henry van de Velde en Jan Toorop. Bovendien is er Art Nouveau-behang te zien uit de eigen collectie. 
Het museum is gevestigd in een 17e eeuws herenhuis aan de Prinsegracht. Huis Dedel, vernoemd naar de opdrachtgever en eerste bewoner wordt in fasen gerenoveerd, maar is gewoon toegankelijk. Alleen het overdadig gedecoreerde trappenhuis is een bezoek aan het huis al waard.

Design Museum Dedel
Prinsegracht 15 (ingang Jan Hendrikstraat),  2512 EW Den Haag

Louis Couperus Museum | Tentoonstelling Couperus en  Nederlads-Indië 

Het Louis Couperus Museum organiseert 'Wij zijn idioot, hier, wij Westerlingen in dit land.' Een tentoonstelling over Couperus' 'Indische' roman, De stille kracht (1900), in het licht van de actuele opvattingen ten opzichte van het Nederlands koloniaal verleden. De tentoonstelling probeert 'de geheimzinnige vijandschap van Javaanschen grond en sfeer, tegen de Nederlandschen veroveraar' zoals Couperus het noemde te visualiseren door middel van beeld, film, tropische regenwoudgeluiden, twee opgezette kalongs, een pop van een witte hadji en natuurlijk de vele drukken en vertalingen van De stille kracht. Een bijbehorende lezing wordt gegeven door Frans van der Linden in een dubbelprogramma Museum Sophiahof op vrijdagochtend 10 juni (zie daar).

 

Wanneer: vr. 10 – zo. 12 juni 2022

Waar: Javastraat 17, 2585 AB Den Haag


 

Programma vr. 10 juni 2022

Wandeling | Statenkwartier

Deze wandeling is uitverkocht

Marcel Teunissen is zelfstandig architectuurhistoricus en gespecialiseerd in de Haagse architectuur en stedenbouw van de 19de en 20ste eeuw. Hij is bijna twintig jaar actief als onderzoeker, excursieleider, docent en publicist. Van zijn hand verschenen diverse publicaties, waaronder onder de boeken De Papaverhof van Jan Wils (2017) en 100 Jaar Nieuwe Haagse School (2018).

Hij zal u leiden langs architectonische juweeltjes van het Satenkwartier, en wijzen op de vele prachtige bouwkundige details zoals balkons, erkers, torentjes, glas- in lood, tegelwerk, planten – en dierenornamenten. Ook zal hij ingaan op het stedebouwkundige ontwerp van de wijk en de architectonische opzet van huizenblokken en panden.

Wanneer: vr. 10 juni 2022


Vijfgangenmenu in het heropende Vegetarisch Restaurant POMONA

Groot succes; de vrijdag, zaterdag en zondag zijn reeds UITVERKOCHT.
De tickets voor het Pomona-diner waren erg snel uitverkocht, en daarom wordt er nagedacht over een mogelijke herhaling, later in het jaar. Wilt u het weten als er nieuwe data komen, stuur dan een kort mailtje naar Restaurant Hagedis: [email protected] met in het onderwerp 'Pomona'. We houden u dan op de hoogte.
 
Speciaal voor het Art Nouveau Festijn gaan we vegetarisch restaurant POMONA, het eerste vegetarische restaurant van Nederland vanaf 1899, tijdelijk HEROPENEN. Het speciaal voor deze gelegenheid samengestelde vijfgangenmenu wordt verzorgd door Freya van Wageningen van Vegetarisch Restaurant Hagedis.

 

Pomona bestond vanaf 1899 tot 1949 en het zat in een prachtig speciaal voor Pomona gebouwd pand in de Molenstraat 53 te Den Haag. Nu is daar Hotel Park Centraal gevestigd. De eetzaal is er nog met die hoge ramen met uitzicht op de Paleistuinen. Ook het prachtige trappenhuis en de mooie gevel uit 1913 is er nog. In die mooie zaal en in dit mooie hotel zullen de restaurantgeluiden weerklinken, de bloemen op de gedekte tafels staan, de geuren je tegemoet komen en de tafelgesprekken levendig zijn.

Vrijdag 10, zaterdag 11 en zondag 12 juni 2022
Vegetarisch Restaurant Pomona (p/a Hotel Park Centraal), Molenstraat 53, 2513 BJ Den Haag
Aanvang: 18:30u. (zaal open: 17:45u.)
5-gangenmenu: € 45,- p.p. incl. tafelwater
5-gangenmenu, incl. wijnarrangement (met alcohol): € 67,- per persoon
5-gangenmenu incl. wijn- en dranken arrangement alcoholvrij: € 62,50 p.p. 
Alle wijnen zijn biologisch en veganistisch. Er zullen halve glazen geschonken worden. 
Maximaal 68 pers. per avond.  
Extra informatie: er zullen grote tafels staan waar meerdere personen bij aanschuiven. 
Alleen toegankelijk met vooraf gekochte tickets.
 

Hotel overnachting? 

Een overnachting in Hotel Park Centraal is ook een interessante overweging. Zo rolt u zo vanaf het diner uw bed in. Gaat u daarvoor naar Hotel Park Centraal Den Haag, op kunt u direct de kortingscode invullen van drie letters: KEY. Daarmee krijgt u 10% Pomona/korting op de kamer naar keuze.
 

De vrijdag, zaterdag en zondag zjin uitverkocht! 


Programma vr. 10 juni 2022

Exclusief: bezoek het depot van het Kunstmuseum Den Haag met zijn Art Nouveau-schatten

De inschrijving is gesloten, en de gelukkigen zijn geïnformeerd.

Speciaal voor het Art Nouveau Festijn biedt het Kunstmuseum Den Haag slechts enkele geïnteresseerden de mogelijkheid om een bezoek te brengen aan het kunstdepot van het museum waar de Art Nouveau-schatten zijn ondergebracht. Het bezoek wordt begeleid door conservator moderne toegepaste Kunst Jan de Bruijn, die ook meer zal vertellen over de Art Nouveau-kunstvoorwerpen die u te zien krijgt.


Hieronder staat hoe u kans kunt maken op dit exclusieve bezoek, van ruim een uur, op vrijdag 10 juni 2022

Op de foto hierboven staan 2 keramische kunstwerken afgebeeld.
Eén daarvan is van een bekend Haags bedrijf. Wat is de naam van dat bedrijf?

Inzenden kon tot en met dinsdag 31 mei 2022.


Inzenders die helaas niet worden geselecteerd krijgen GEEN bericht van ons. Over de uitslag kan niet gecorrespondeerd worden. 

Interactieve demonstratie | Glas-in-lood maken

Deze demonstratie is uitverkocht.

Glas-in-lood is een techniek die al door de romeinen werd toegepast. In de middeleeuwen paste men het vooral toe in kerken, maar rond 1900 kwam het gebruik ervan in woningen en gebouwen in opkomst. Op de scheidslijn van kunst en vakmanschap worden ramen e.d.  vormgegeven en is het genieten van het gekleurde licht.
Maar hoe wordt zo'n mooi glas in lood-raam gemaakt? En hoe moeilijk is glassnijden? Bonnie van Grondelle van Glasatelier Columbus geeft deze vrijdag demonstraties in haar atelier over het hele proces; van ontwerp tot eindproduct. En u gaat meewerken aan een groot Art Nouveau-raam, door zelf glas te snijden, slijpen en glas omwikkelen met koperfolie!

Een demonstratie duurt circa 1 uur.

Locatie:  Columbusstraat 175, 
(poort door, achterin gebouw rechts) 2561 AG Den Haag - (Regentessekwartier)


Wandeling | Art Nouveau architectuur in het Zeeheldenkwartier 

Deze wandeling is uitverkocht. 

In het Zeeheldenkwartier is verrassend veel Art Nouveau-architectuur te zien. Bij deze wandeling wordt u verteld over de ontstaansgeschiedenis van deze wijk en wordt u gewezen op vele Art Nouveau-gevels en andere details, waar u anders misschien aan voorbij zou lopen.
 
Gids: Danny Versmoren
Wanneer: vr. 10 juni 2022
Waar: Zeeheldenkwartier