Programma za. 10 juni 2023

Lezing | Japonisme en Art Nouveau; hoe de Japanse kunst de Art Nouveau beïnvloedde

Spreker: Max Put  (historicus, gids, docent en auteur van het boek "Art Nouveau in Amsterdam'  en van 'Plunder and Pleasure,

Japanese Art in the West, 1860 - 1930) 


In 1895 opende de Parijse kunsthandelaar Siegfried Bing een uitbreiding van zijn galerie aan de Rue de Provence die hij ‘Maison de l’Art Nouveau’ noemde. Maar Bing had zich al eerder ontwikkeld tot de belangrijkste handelaar in Japanse kunst in Europa. Die was na de opening van Japan in 1854 in het Westen bekend geworden, mede omdat het land deel ging nemen aan de Wereldtentoonstellingen. Wegens de hoge kwaliteit en het exotische karakter had Japanse kunst enorm succes en dit leidde tot een rage: het ‘Japonisme’, die grote impact had op de Westerse kunst. Dit geldt vooral voor de ‘Art Nouveau’, waarin de Japanse aandacht voor de natuur, vloeiende lijnen, heldere kleuren, de neiging tot asymmetrie en de nadruk op ambachtelijkheid goed te herkennen zijn. In deze lezing kijken we naar de geschiedenis van het Japonisme en hoe die de Art Nouveau heeft beïnvloed. 

Haagse Kunstkring, Albert Vogelzaal, Denneweg  64, 2514 CJ Den Haag |  

Za. 10 juni 2023, 14-15:30, zaal open 13:30u. | Maximaal 60 pers. | Toegang: € 15,-

Workshop | Architectuurfotografie met Art Nouveau-wandeling

Menno van der Meer is architectuur-fotograaf en zal bij deze interactieve workshop de nadruk leggen op de wijze van het in beeld brengen van Art Nouveau-architectuur, en minder op de technische merites van de apparatuur.

Programma:
- Theorie
- Art Nouveau-wandeling in het centrum met uitgebreide mogelijkheid om te fotograferen, onder begeleiding
- Lunch (op eigen kosten) of individuele fotografie
- Vervolg Art Nouveau-wandeling en fotografie

Wie: Menno van der Meer   
Waar: Kazernestraat 23A, 2514 CR Den Haag (omgeving Denneweg) 
Maximaal: 10 deelnemers
Kosten: € 35,- per persoon
Za. 10 juni | 10:00-15:00 uur
Workshop wordt ook gegeven op zo. 11 juni 


Programma za. 10 juni 2023

Demonstratie | Plafondornamenten | Van ontwerp tot productie

Prachtig waren en zijn de gestucte plafonds met hun rijke ornamenten. Het maken en aanbrengen van die prachtige plafondornamenten is een waar ambacht dat niet veel meer wordt uitgeoefend. Peter Laurier is een Haagse vakman die menig plafond in oude luister heeft teruggebracht door renovatie en/of reconstructie. 

Tijdens deze demonstratie, in zijn winkel/atelier, zullen Peter en zijn dochter Rénice Laurier het gehele proces van ontwerp tot het maken en aanbrengen uitleggen, gelardeerd met verhalen over de vele projecten die zijn uitgevoerd. En laat u verwonderen door de vele voorbeelden die aanwezig zijn. 
 

Wanneer: za. 10 juni

Waar: Prinsegracht 140-A, 2512 GE Den Haag 

Bezoek uitsluitend mogelijk d.m.v. de aankoop van een ticket vooraf. 

Tijdsduur: 1 uur 

Aanvang: 8:50u, 10:00u, 11:20u., 12:30u., 13:50,  (15:00u.=UITVERKOCHT)  

Maximaal 8 personen per demonstratie 

Kosten per pers.: € 12,95  (klik hier voor tickets, of gebruik de button hieronder)

Meer weten over Laurier design: kijk op www.laurierdesign.nl

Expositie | De Haagse Salon Art Nouveau en Art Deco-kunst

De Haagse Salon is in 2015 opgericht als expositieruimte door vier in Art Nouveau en Art Deco gespecialiseerde kunsthandelaren, te weten:  Rachel Reijers (Antes Art 1900), Rob van Vulpen (Galerie Stylo) , Jaap Nieuwenhuizen Segaar (Kunsthandel G.J. Nieuwenhuizen Segaar) en Marc Knook (Kunsthandel Proportio Divina).
U bent van harte welkom bij de Haagse salon om
kunstwerken te zien van museale kwaliteit uit de Europese Art Nouveau en Art Deco periode 1880-1940, waaronder bijzondere affiches, sculpturen, glaskunst, lampen, meubels, aardewerk en Rozenburg porselein.

Gratis inloop

 
Kunsthandel De Haagse Salon 
Laan van Meerdervoort 41, 2517 AD  Den Haag  
Za. 10 en zo. 11 juni: 11:00-18:00 uur


Programma za. 10 juni 2023

Spaziergang auf Deutsch | Den Haag um 1900

Den Haag um 1900: Ein Jugendstil-Spaziergang zwischen Bauwerken, Buntglas und Biskuit.

 

Wussten Sie, dass Den Haag eine der Hauptstädte des europäischen Jugendstils ist? An der Wende vom 19. zum 20. Jahrhundert suchten Maler und Architekten nach neuen Kunstformen für eine neue, verbesserte Gesellschaft. Die Niederlande haben eine einzigartige Rolle bei dieser kreativen Suche gespielt. Während der Führung tauchen wir in die Atmosphäre einer Jugendstilstadt ein: Damals als die Grachten von Den Haag zugeschüttet wurden, um den Autos Platz zu machen, als die ersten schicken Kaufhäuser entstanden und die Anzahl der Stadtbewohner stark wuchs. Wir werden durch das Zentrum der königlichen Stadt spazieren und Beispiele der holländischen Jugendstil sehen. Wir lernen den niederländischen Oscar Wilde - den Schriftsteller Louis Couperus kennen, der die Haager High Society der Moderne so treffend beschrieb. Auch werden wir herausfinden, welche Süßigkeiten in den Cafés der damaligen Zeit serviert wurden. In den engen Gassen der Altstadt finden wir Fassadenkeramik aus der berühmten Haager Fabrik und in den Innenräumen großer Geschäfte erhaltene Buntglasfenster im Jugendstil.

 

Ihre Stadtführerin is Valentina Coquil (Kulturnetz aan Zee). 
Wenn: Samstag 10 Juni
Kosten für ein Ticket pro Person: € 15,-
Uhrzeit: 11 Uhr | Treffpunkt: der Eingang zur Stadtbibliothek, Spui 68

Combinatie interieurbezoek en wandeling | Huis de Quack & Art Nouveau-wandeling in de Zeeheldenbuurt

In het Zeeheldenkwartier is verrassend veel Art Nouveau-architectuur te zien. Ook vindt u er Huis De Quack, met interieur van rond 1900, dat als museumhuis opengesteld is door Stichting Hendrick de Keyser. Bij deze combinatie van museumbezoek en wandeling beleeft u een audiotour door het huis, wordt u tijdens de wandeling verteld over de ontstaansgeschiedenis van deze wijk en wordt u gewezen op vele Art Nouveau-gevels en andere details, waar u anders misschien aan voorbij zou lopen.

We adviseren u een uur uit te trekken voor de audiotour alvorens de gids u ophaalt voor de wandeling.

Tijdens het weekeinde is ook een los museumhuisbezoek te volgen, voor meer informatie zie Stichting Hendrick de Keyser
 
Wandelgids: Danny Versmoren
Wanneer: za. 10 juni
Waar: Zeeheldenkwartier
Tijdsduur: ca. 2,5u. (interieurbezoek en wandeling)
Aanvang: (13:00u en 15:00u. voor aanvang audiotour, (14:00u. resp. 16:00u. aanvang wandeling)
Maximaal 15 pers. per museumbezoek + wandeling
Kosten per pers.: € 19,- 
Verzamelplaats: Museumhuis De Quack, Elandstraat 12,
2513 GR Den Haag 

Programma za. 10 juni 2023

Workshop Grafische Werkplaats | Patronen drukken o.l.v. Ilse Versluijs

Deze workshop is uitverkocht

Geïnspireerd op de florale patronen uit de Art Nouveau ga je zelf een patroon ontwerpen en drukken met behulp van linoleumsnede. Je leert hoe je een herhalend patroon kan opbouwen en hoe je dit kunt toepassen in linoleumdruk. Je gaat naar huis met je eigen gedrukte patroon  op papier. 


Ilse Versluijs  | Grafische Werkplaats  
Prinsegracht 16, 2512 GA Den Haag  

Zaterdag 10 juni | Aanvang: 10:00-13:00u. 
Maximaal 8 deelnemers. 
Kosten: € 58,- per persoon, incl. koffie en thee en basismaterialen. Zie de website voor afwijkende tarieven.
Taal: NL/EN 

Reserveren via deze link of onderstaande button.
Vooraf reserveren verplicht!

Art Nouveauvaart, rondvaart-wandeling | Willemsvaart

Alle ArtNouvaarten zijn uitverkocht.

Op deze gecombineerde korte rondvaart en wandeling neemt Chris Schram u mee over het water, om enkele Art Nouveau-gebouwen te laten zien en vervolgens 'aan wal' mee te nemen voor een wandeling over de Denneweg en omgeving naar het Anna Pauwlonaplein. Daar is tijd voor koffie of thee. 

Het varen en wandelen neemt ca. 2 uur in beslag. 


WIllemsvaart | Binnenstad |
Zaterdag 10  juni

Aanvang: 
10:00 uur (UITVERKOCHT)
13:30 uur (UITVERKOCHT)
16:00 uur (UITVERKOCHT)

Kosten:  € 20,50 per persoon (vaartocht, wandeling en koffie of thee).
Start en einde bij Hooikade t.h.v. nr. 14
Maximaal 23 passagiers
Aanmelden via e-mail:  [email protected] 


Programma za. 10 juni 2023

Tentoonstelling | Louis Couperus - Non-binair avant la lettre?

Onder deze prikkelende titel vindt in het herdenkingsjaar 2023, als de honderdjarige sterfdag van Louis Couperus wordt herdacht, deze tentoonstelling plaats in het Louis Couperus Museum.

De uitdrukking 'non-binair' verwijst naar de diverse en inclusieve genderwereld van nu. Deze omvat een 'regenboog' van identiteiten, van hetero, homo, lesbisch, bi, pan tot queer. Verrassenderwijs sluit deze gedachtewereld geheel en al aan bij die van Couperus. In zijn werk komen personages voor die fluïde van identiteit zijn en tegenwoordig zonder meer onder het begrip 'queer' geschaard zouden kunnen worden.

We kijken in een zestal installaties hoe Couperus zichzelf vormgaf, wat zijn tijdgenoten van hem vonden, welke typen personages steeds weer terugkeren in zijn boeken en we maken een brug naar de gender wereld van nu.

Wie ben je? Je authentieke zelf zijn geldt als het summum van vrijheid. Maar is dat eigenlijk wel mogelijk? Worden we niet allemaal gevormd door waar we opgroeien en de wereld om ons heen? Couperus schrijft prachtig en nog zeer actueel over de emoties, verlangens en angsten waar de personages in zijn boeken rond 1900 mee worstelden. Meerdere van zijn biografen menen een roze draad in zijn oeuvre te ontwaren.  


Louis Couperus Museum | Javastraat 17, 2585 AB Den Haag | vr. 9, za. 10, zo. 11 juni: 13-17 uur |
Toegang: Museumkaart, Amices, t/m 18 jaar: gratis. Studenten:  € 4,-. Overig: € 8,-

Wandeling | Statenkwartier Noord-Oost

Deze wandelingen zijn uitverkocht. Extra wandeling op zondag 11 juni

Gids Marcel Teunissen is zelfstandig architectuurhistoricus en gespecialiseerd in de Haagse architectuur en stedenbouw van de 19de en 20ste eeuw. Hij is bijna twintig jaar actief als onderzoeker, excursieleider, docent en publicist. Van zijn hand verschenen diverse publicaties, waaronder de boeken De Papaverhof van Jan Wils (2017) en 100 Jaar Nieuwe Haagse School (2018).


Ten opzichte van de wandeling van vorig jaar laat Marcel weer een ander interessant stuk van het Statenkwartier zien. Hij zal u leiden langs de Art Nouveau-architectuur die rond 1900 in het Noord-Oostelijke deel van het Statenkwartier werd toegepast, en wijzen op de vele prachtige bouwkundige details zoals balkons, erkers, torentjes, glas in lood, tegelwerk en planten – en dierenornamenten. Ook zal hij ingaan op het stedebouwkundige ontwerp van de wijk en de architectonische opzet van huizenblokken en panden.

Wanneer: za. 10 juni
Aanvang: 10:30u. en 13:30u. (beide uitverkocht, extra wandeling op zondag 11 juni
Wandeling duurt ca. 1,5u.
Verzamelen voor Lunchroom Tasty, Frederik Hendriklaan 58, 2582 BD Den Haag
Maximaal 15 pers. per wandeling

Kosten per pers.: € 15,-

Programma za. 10 juni 2023

Fietstocht | Berlage en zijn tijdgenoten

Van de internationaal bekende architect H.P. Berlage zijn in Den Haag aansprekende panden te vinden. In zijn unieke stijl en met vaak bijzondere decoraties. Hij ontwierp o.a. kantoorgebouwen, woonhuizen, winkelpanden en het Gemeentemuseum (nu Kunstmuseum). Het is interessant zijn ontwerpen te plaatsen naast die van zijn collega’s/tijdgenoten, die toch veelal in historiserende stijlen ontwierpen. Tijdens deze fietstour ziet u de veelzijdigheid van architectuurstijlen rond 1900 in Den Haag. 


Gids: Jacqueline Alders
Wanneer: za. 10 juni
Waar: Den Haag
Aanvang: 9:30u.
Tijdsduur: ca. 2 uur
Maximaal 15 deelnemers
Kosten per pers.: € 18,50
Verzamelplaats: Groenhovenstraat 2,
2596 HT Den Haag (omg. Raamweg).
De fietstocht eindigt in het Centrum van Den Haag 
(Berlagegebouw Kerkplein). 

Wandeling | Art Nouveau architectuur in het Centrum van Den Haag

Deze wandelingen zijn uitverkocht.

Den Haag is rijk aan Art Nouveau-architectuur. Met deze wandeling wordt u meegenomen langs de pareltjes in het Centrum van Den Haag.  Een wandeling van 1,5 uur brengt u langs ca. 20 belangrijke werken van architecten als: Mutters jr., Bosboom, Simons, De Wolf e.a.


Gids: Piet Vernimmen
Wanneer: za. 10 juni
Waar: Centrum Den Haag
Aanvang: 10:00u. en 13:00u. zijn UITVERKOCHT

Tijdsduur: ca. 1,5u.
Maximaal 15 pers. per wandeling
Kosten per pers.: € 15,- 
Verzamelplaats: Noordeinde/bij Postzegelboom (tegenover Paleis Noordeinde)


Programma za. 10 juni 2023

Workshops | Glas in lood maken bij Het Ruijtenhuis

DEZE ACTIVITEIT IS UITVERKOCHT

De Art-Nouveau architectuur in Den Haag krijgt vaak extra kleur door de prachtige glas in lood-ramen. Door veroudering van het lood moeten deze ramen na zo'n 70 tot 90 jaar gerestaureerd worden. Cora en Wendy werken samen sinds 2017 onder de naam Het Ruijtenhuis en maken en restaureren de meest uiteenlopende glas in lood-projecten. 

 

Maar wat is er leuker dan zelf de beginselen van het glas in lood maken te beoefenen?

Tijdens deze workshop van 2 uur gaat u zelf een Art Nouveau-spiegeltje maken dat u mee naar huis kunt nemen. Selecteer zelf de kleuren en brandschildering en ga aan de slag onder het toeziende oog van Cora en Wendy.    

  

Er zijn op zaterdag 10 juni 2 workshops: om 10:00u. en om 14:00u. Iedere workshop telt maximaal 8 personen. 

De workshops worden gegeven in de winkel/werkplaats in de Boekhorststraat. 


Wie: Cora en Wendy / Het Ruijtenhuis
Waar: Boekhorststraat 189, 2512 CP Den Haag
Wanneer za. 10 juni, 1e workshop 10:00-12:00u., 2e van 14:00-16:00u. 

Kosten per persoon (incl. materialen): € 45,- 


Wandeling | Art Nouveau architectuur Centrum-Oost/Museumkwartier

Deze wandeling is uitverkocht. Er zijn nog wel andere wandelingen of andere activiteiten op zaterdag beschikbaar.

Deze nieuwe Art Nouveau-wandeling brengt u langs verrassende panden en laat u de gevarieerdheid van de Art Nouveau-architectuur in dit deel van Den Haag zien. Van gestaalde Jugendstil tot Weense Secession, van wel bekend tot altijd voorbijgelopen. U start op de Korte Poten en met de rondwandeling eindigt u ca. 1,5 uur later bij de Lange Poten. 

Gids: Jacqueline Alders

Wanneer: za. 10 juni
Waar: Centrum-Oost/Museumkwartier
Aanvang: 13:30u. 

Tijdsduur: ca. 1,5u.
Maximaal 15 pers. per wandeling
Kosten per pers.: € 15,-
Verzamelplaats: Hoek Herengracht/Bleijenburg (vlakbij Korte Poten).
Deze wandeling wordt ook zo. 11 juni gedaan, start: 10:30u.