Programma vrijdag 3 september '21

Dubbellezing over Haagse Romans | Hartstocht achter de horren & Goëtia: De heks van Parijs 

Wim Tigges, (gast)docent en onderzoeker Moderne Letterkunde aan de Universiteit van Leiden, schreef een geschiedenis van de Haagse roman rond 1900, waarin de vrouw ook verschillende rollen speelt en de romantiek welig tiert, maar in het verborgene: achter de horren van de chique Haagse herenhuizen.

In Goëtia (1893) van Haagse schrijver Frits Lapidoth wordt de arme Russische Olga een rijke gravin en gaat in Parijs wonen om daar als een soort heks sceances te houden. Goëtia is een anti-naturalistische roman, waarin aangetoond wordt dat het leven níet geregeerd wordt door de deterministische factoren race, milieu en moment. Je zou kunnen zeggen dat Goëtia een mystieke linkse tendens-roman is, maar de mystiek is frauduleus en het linkse gedachtengoed is extreem gewelddadig. Goëtia is dus anti-naturalistisch, anti-mystiek en anti-links... Wat Goëtia dan wel is? Het is een van de bizarste romans uit bermen van de gebaande paden van de Nederlandse literatuurgeschiedenis.
Ticketverkoop via deze link, of via de button hieronder

Sprekers: Wim Tigges & Bas Jongenelen

Waar: Voormalig Staal Bankiers, Lange Houtstraat 8, Den Haag
Wanneer: vr. 3 sept.
Aanvang: 14:00 uur
Kosten per persoon: € 12,50
Maximaal aantal pers.: 25

Muziek/Theater/Literatuur | De Zachte Krachten - over Henriette Roland Holst - Deze voorstelling is uitverkocht

Laat u verleiden door een multidisciplinair programma met muziek, voordracht, boekpresentatie en meer, rondom Henriette Roland Holst: de grootste Nederlandse dichteres en politica uit de eerste helft van de vorige eeuw.
Zij was een onvermoeibare, stuwende kracht achter de socialistische beweging en vertegenwoordigde Nederland op internationale congressen. Ze hield toespraken en schreef studies en artikelen, maar ook lekenspelen en gedichten. Afkomstig uit een welgesteld Noordwijks notarisgezin, werd ze als vrouw niet geacht zich in kunst of politiek te mengen. Toch ontwikkelde ze zich al snel tot een gelauwerde dichteres en een bevlogen communiste.

Het programma
- Presentatie van de bloemlezing uit het werk van Henriette Roland Holst 'De zachte krachten zullen zeker winnen', met de bijbehorende videoclip.
- Voordrachtskunstenaar Simon Mulder brengt gedichten van Henriette.
- Ons liedduo Anna Majchrzak (sopraansoliste bij André Rieu) en Daan van de Velde (piano) brengt. liederen van Roland Holst en haar tijdgenoten.
- Actrice Barbara Kouwijzer brengt een toespraak van Roland Holst.

Deze voorsteling is uitverkocht
Waar: Pulchri Studio, Lange Voorhout 15
Wanneer: vr. 3 sept.
Aanvang: 20:00 uur
Kosten: 15,- euro
Maximaal aantal pers.: 20

Workshop | Architectural photography

Menno van der Meer is an architectural photographer and in this interactive workshop will be focused on the composition in which Art Nouveau architecture is portrayed, and less on the technical merits of the equipment.
Program:
- Theory
- Shooting in the city center under supervision
- Lunch or individual photography
- Discussion of own work

Who: Menno van der Meer 
Where: Kazernestraat 23A,
2514 CR The Hague 

(near Denneweg) 

When: Friday September 3rd. 
Time: 10:00-15:00 
Maximu: 6 attendees

Cost per person: € 35,-
Order your ticket via this link
or with the button below 


This workshop is also given on
Thu. Sept. 3, Sat. Sept. 4 and Sun.  Sept 5 (all in Dutch)

Programma vrijdag 3 september '21

Glas-in-lood | Inloopdag en mini-workshops bij Het Ruijtenhuis

De Art-Nouveau architectuur in Den Haag wordt gekleurd door prachtige glas in lood panelen. Door veroudering van het lood moeten deze ramen na zo'n 70-90 jaar gerestaureerd worden. Hier werken , Cora en Wendy van het Ruijtenhuis, met veel plezier aan mee. Zij nodigen u van harte uit om te komen kijken in hun winkel/werkplaats in de Boekhorststraat. Deze dag zijn zij bezig met het restaureren van een echt oud Art Nouveau-raam. Zij leggen u graag uit hoe dit in zijn werk gaat. 


Voor de mensen die het leuk vinden geven zij, tegen een vrijwillige bijdrage, een mini-workshop waarin u zelf een mini glas in lood-paneeltje maakt om mee naar huis te nemen. U bent hier ongeveer een uur mee bezig, en er kunnen maximaal 6 mensen tegelijk binnen zijn.


Wie: Cora en Wendy / Glasatelier Het Ruijtenhuis, Waar: Boekhorststraat 189, 2512 CP Den Haag
Wanneer vr. 3 sept.: inloop tussen 10:00-16:00u.


U kunt ook binnenlopen op:
Za. 4 sept.: inloop 10:00-16:00u

Walking tour | Art Nouveau architecture in the Zeeheldenkwartier - This walk is Sold Out

A surprising amount of Art Nouveau architecture can be seen in the Zeeheldenkwartier. During this walk you will be told about the history of this district and you will be pointed to many Art Nouveau facades and other details that you might otherwise miss.
 
Guide: Danny Versmoren
When: Friday Sept. 3rd
Where: Zeeheldenkwartier
Duration: approx. 1.5 hours.
Start: 14:00h.
Maximum 12 people. per walk
Cost per person: € 15,-
Meeting point: Piet Heinplein 2,  2518 CH Den Haag (at the kids bookstore "De Haagse Kinderboekhandel")

Varen en wandelen |  Overgangsarchitectuur van rond 1900 en Art Nouveau 

Korte vaartocht en kleine wandeling. U start t.h.v. de Groot Hertoginnelaan en vaart langs Suezkade met de mooie voorbeelden van  overgangs-architectuur en eindigt bij Reinkenstraat. Gevolgd door een korte wandelling langs de mooie panden van de Laan van Meerdervoort. Daarna keert u terug naar de Groothertoginnelaan. 
Totale duur: 50 minuten


Wie: Chris Schram | Willemsvaart
Begin- en eindpunt: Groot Hertoginnelaan t.h.v. Suezkade
Wanneer: vr. 3 sept.
Vertrektijden: 11:00, 12:00, 13:00, 14:00, 15:00 en 16:00u.
Kosten: € 12,50 per persoon
Reserveren bij Willemsvaart.


Programma vrijdag 3 september '21

Tentoonstelling | De panelen van Paviljoen van Delftsche Nijverheid

Kom kijken en hoor het bijzondere verhaal over het 'Paviljoen van Delftsche Nijverheid', met een mooie Haagse connectie.
Alle ingrediënten voor een boeiend verhaal zijn aanwezig: een belangrijke Delftse ondernemer, een rondreizende verkoopexpositie die o.a. het Malieveld aandoet, Art Nouveau / Jugenstil decoraties op groot formaat, een bekend Haags schildersbedrijf en een Haagse aannemer. Alles speelt rond 1900. En na ruim 100 jaar blijken de decoraties nog te bestaan.

Gratis entree

Waar: Galerie l'Art Nouveau temporaire, Korte Poten 21, Den Haag
Wanneer: do. 2 t/m zo. 5 sept.
Openingstijd: 10:30 - 17:00u

Deze tentoonstelling is tot stand gekomen dankzij: Stichting Van Marken Museum Delft en Groenewegen Vastgoedadvies Den Haag


Expositie | De Haagse Salon Art Nouveau en Art Deco- kunst

De Haagse salon is opgericht in 2015 door vier in Art Nouveau en Art Deco gespecialiseerde kunsthandelaren. U bent van harte welkom bij de Haagse salon om u te verwonderen over de mooie Toegepaste Kunst (glaskunst, meubilair, keramiek en drukwerk).

Gratis inloop

 
Kunsthandel De Haagse Salon |
Laan van Meerdervoort 41, 2517 AD  Den Haag |
Vr. 3 sept.: 12:00-18:00 uur

Ook geopend op do. 2 sept.: 12:00-18:00u. , za. 4 en zo. 5 sept. van 11:00-18:00u.


Wandeling | Winkelarchitectuur van rond 1900 - Deze wandeling is uitverkocht

In de tweede helft van de 19e eeuw ontstonden de winkels zoals we nu kennen, en gingen de inwoners van Den Haag voor het eerst winkelen. Rond 1900 was er een enorme toename van het aantal winkels, waar vaak luxe producten werden verkocht. Stadsgids Jacqueline Alders  laat u de mooiste gebouwen zien die de winkeleigenaren lieten bouwen om hun klanten te lokken.
Art Nouveau-gebouwen, maar ook andere bouwstijlen werden gebruikt. Geniet van de modepaleizen en grote warenhuizen van rond 1900.

Gids: Jacqueline Alders
Waar: Centrum Den Haag
Wandeling duurt ca. 1,5 u.
Op vrijdag worden 2 tijden aangeboden: Beiden zijn uitverkocht (aanvang: 10:00u.  en om 19:00u.)

Verzamelplaats: Lange Poten 1, 2511 CL Den Haag – hoek Spui 

Maximaal 12 pers. per wandeling

Kosten per pers.: € 15,-

Programma vrijdag 3 september '21

Tentoonstelling | Henricus - Heer Halewijn - 100e sterfdag

We vieren met een bescheiden tentoonstelling het 100ste sterftejaar van de Haagse kunstenaar Henricus; de maker van de prachtige lithoserie 'Dat Lidekin van Here Halewijn' over het Halewijnslied, in een schitterende Art Nouveau-stijl. Simon Mulder stelt in de tentoonstellingsruimte van het Art Nouveau Festijn naast de panelen van het Paviljoen de Delftse Nijverheid zijn collectie prenten van rond 1900 tentoon in het thema 'door vrouwen onthoofde mannen' - een bijzonder onderwerp in de literatuur toentertijd! We zien Beardsleys beroemde Salome-prenten in de eerste ongecensureerde editie - in dit schandalige toneelstuk van Oscar Wilde kreeg deze prinses het hoofd van Johannes de Doper aangereikt op een zilveren schaal - en filmmateriaal van rond 1900 over de Bijbelse heldin Judith die koning Holofernes doodde; en daarnaast uiteraard een selectie uit de schitterende lithografieën van Henricus.

Op zaterdag zijn de samenstellers aanwezig en geven een rondleiding over de achtergronden van deze tentoonstelling. Zie aldaar.
Gratis entree

Waar: Galerie l'Art Nouveau temporaire, Korte Poten 21, Den Haag
Wanneer: do. 2 t/m zo. 5 sept.
Openingstijd: 10:30 - 17:00u

Deze tentoonstelling is mede mogelijk gemaakt dankzij: Groenewegen Vastgoedadvies Den Haag


Tentoonstelling | Winnaars fotowedstrijd #anf2020foto

Voor- en tijdens de 2e editie van het Art Nouveau Festijn liep er een fotowedstrijd op Instagram. Haagse Art Nouveau-architectuur was het onderwerp. Zes prachtige foto's van de finalisten worden tijdens het Festijn tentoongesteld.
Kom kijken naar Haagse Art Nouveau-architectuur van deze Instagrammers.

Gratis entree

Waar: Galerie l'Art Nouveau temporaire, Korte Poten 21, Den Haag
Wanneer: do. 2 t/m zo. 5 sept.
Openingstijd: 10:30 - 17:00u

Ook dit jaar organiseren wij een fotowedstrijd op Instagram, wederom is het te fotograferen onderwerp: Haagse Art Nouveau/Jugendstil-architectuur.
#anf2021foto

Meer informatie vind u hier


Fotowedstrijd op Instagram #anf2021foto: doe ook mee!

Zoek de mooie locaties of details van de Haagse Art Nouveau/Jugendstil-architectuur en leg ze vast. Post ze op Instagram, en als je mee wilt doen met de fotowedstrijd tag de foto dan met #anf2021foto. Inzenden kan tot en met zondag 5 sept.
Klik hier of op onderstaande button om de voorwaarden te lezen. 


Literatuurmuseum | P.C. Boutens

De grote Haagse dichter P. C. Boutens was vorig jaar 150 jaar geleden geboren, en wegens de coronaperikelen vieren we dat dit jaar, met een concert (zie het programma op donderdag 2 sept.) en een digitale tentoonstelling van het Literatuurmuseum over Boutens door Daan Cartens. Zie hier.


Programma vrijdag 3 september '21

Wandeling | Art Nouveau achitectuur in het Zeeheldenkwartier - Deze wandeling is uitverkocht

In het Zeeheldenkwartier is verrassend veel Art Nouveau-architectuur te zien. Bij deze wandeling wordt u verteld over de ontstaansgeschiedenis van deze wijk en wordt u gewezen op vele Art Nouveau-gevels en andere details, waar u anders misschien aan voorbij zou lopen.
Voor ticketverkoop: deze LINK of via de butten onderaan.

Gids: Danny Versmoren
Wanneer: vr 3 sept.
Waar: Zeeheldenkwartier
Tijdsdur: ca. 1,5u.
Aanvang: 10:30u.
Maximaal 12 pers. per wandeling
Kosten per pers.: € 15,-
Verzamelplaats: Piet Heinplein 2, 2518 CH Den Haag (t.h.v. De Haagse Kinderboekhandel)


Lezing | Guido van Hengel over Den Haag rond 1900 en de mystieke wereld - Deze lezing is uitverkocht

Rond 1900 waren veel Europeanen zoekende. De enorme maatschappelijke en industriële ontwikkelingen van de negentiende eeuw hadden het leven versneld, de dorpen omgetoverd tot metropolen, en de daar wonende mensen vervreemd van hun herkomst en toekomst. Om deze verwarring het hoofd te bieden zochten veel Europeanen naar zingeving in Oosterse en Westerse esoterie, magie, mysteriën, spiritisme en allerlei levensbeschouwelijke alternatieven voor het traditionele christendom. 
In de lezing neemt historicus en schrijver Guido van Hengel het publiek mee naar deze mystieke wereld van het Europese fin-de-siècle. In die tijd van dromers, zieners en moderne magiërs vormde Den Haag een esoterisch kruispunt. Dit kwam door de sterke financiële en politieke banden met Nederlands Indië. Veel rijke Hagenaars hadden daar in den vreemde de geheimen (en gevaren) van de ‘stille kracht’ – de goena goena – ontdekt. Terug in het grijze en kille Den Haag gingen ze andermaal op zoek, naar het wonderbaarlijke en het occulte. 

Guido van Hengel is schrijver en historicus. Hij publiceerde drie boeken, onder meer De zieners (2018), over Europese visionairen en hun toekomstdromen tijdens het Interbellum. In zijn werk toont hij een interesse voor mythen, metamorfosen en mysteriën. Zijn laatste boek, Roedel (2021), is genomineerd voor de Libris Geschiedenisprijs.

DEZE LEZING IS UITVERKOCHT
Wie: Guido van Hengel
Waar: Centrum voor Universeel Soefisme Den Haag
Anna Paulownastraat 78, Den Haag
Aanvang: (20:00u tot 22:00u.=uitverkocht)
Kosten per persoon: € 12,50
Maximaal 25 personen


Wandeling | Art Nouveau architectuur in het Centrum van Den Haag - Deze wandeling is Uitverkocht

Den Haag is rijk aan Art Nouveau-architectuur. Met deze wandeling wordt u meegenomen langs de pareltjes in het Centrum van Den Haag.  Een wandeling van 1,5 uur brengt u langs ca. 20 belangrijke werken van architecten als: Mutter jr., Bosboom, Simons, De Wolf e.a.

Gids: Piet Vernimmen
Wanneer: vr. 3 sept.
Waar: Centrum Den Haag
Tijdsdur: ca. 1,5u.
Aanvang: (14:00u.-Uitverkocht)
Maximaal 12 pers. per wandeling
Kosten per pers.: € 15,- 
Verzamelplaats: Noordeinde/bij Postzegelboom (tegenover Paleis Noordeinde)