Maandag 10 juni 2024

Workshop | Architectuurfotografie met Art Nouveau-wandeling

Menno van der Meer is architectuur-fotograaf en zal bij deze interactieve workshop, op World Art Nouveau Day!, de nadruk leggen op de wijze van het in beeld brengen van Art Nouveau-architectuur, en minder op de technische merites van de apparatuur.

Programma:
- Theorie
- Art Nouveau-wandeling in het centrum met uitgebreide mogelijkheid om te fotograferen, onder begeleiding
- Lunch (op eigen kosten) of individuele fotografie
- Vervolg Art Nouveau-wandeling en fotografie

Wie: Menno van der Meer   
Waar: Kazernestraat 23A, 2514 CR Den Haag (omgeving Denneweg) 
Maximaal: 10 deelnemers
Kosten: € 35,- per persoon
Maandag 10 juni 2024 | Aanvang 10:00 tot 15:00 uur
Workshop wordt ook gegeven op za. 8 en zo. 9  juni


Bezoek en wandeling | Bezoek aan Meubelmakerij Moesman en wandel langs Art Nouveau-gebouwen in het Centrum van Den Haag

De geschiedenis van Meubelmakerij Moesman gaat terug tot 1896. Men maakte in die tijd meubels voor particulieren en men  werkte ook in opdracht van het bekende Pander. 
De laatste decennia ontwikkelde de meubelmakerij zich tot een gerenommeerd bedrijf op het gebied van restauratie en reconstructie van antiek meubilair, waarbij veel vakmanschap komt kijken. U krijgt een rondleiding in de meubelmakerij en zult zien hoe antieke meubels een nieuw leven krijgen.
Na de rondleiding bij Moesman begint de wandeling langs architectonische pareltjes in het Centrum van Den Haag.  Een wandeling van 1,5 uur brengt u langs belangrijke werken van architecten als: Mutters jr., Bosboom, Simons, De Wolf e.a.


Gids: Piet Vernimmen
Wanneer: maandag 10 juni 2024
Start: voor pand van Meubelmakerij Moesman, Assendelftstraat 

28a, 2512 VW Den Haag. De wandeling eindigt op het Noordeinde.

Aanvang: 10:30u. en 13:30u. 

Tijdsduur: ca. 2 uur
Maximaal 15 pers. per wandeling
Kosten per pers.: € 17,50 

Maandag 10 juni 2024

Interactieve demonstratie | Proeven aan glas-in-lood maken

Glas-in-lood is een techniek die al door de romeinen werd toegepast. In de middeleeuwen paste men het vooral toe in kerken, maar rond 1900 kwam het gebruik ervan in woningen en gebouwen in opkomst. Op de scheidslijn van kunst en vakmanschap worden ramen e.d.  vormgegeven en is het genieten van het gekleurde licht.

Maar hoe wordt zo'n mooi glas in lood-raam gemaakt? En hoe moeilijk is glas snijden? Bonnie van Grondelle van Glasatelier Columbus stelt deze maandag haar atelier open om te vertellen over het proces van het maken van glas-in-lood. En u gaat meewerken aan een groot Art Nouveau-raam, door zelf glas te snijden, slijpen en glas omwikkelen met koperfolie!

 

De interactieve demonstratie duurt circa 1 uur
Wanneer: maandag 10 juni 2024

Aanvang:  10:00u, 11:30u, 14:00u en 15:30u.

Maximaal 12 personen per demo

Bezoek uitsluitend mogelijk d.m.v. de aankoop van een ticket.

Toegangsprijs: € 5,-

Locatie:  Columbusstraat 175, (poort door, achterin geb. rechts) 2561 AG Den Haag - (Regentessekwartier)

Wandeling | Art Nouveau architectuur Centrum-Oost/Museumkwartier

Deze Art Nouveau-wandeling brengt u langs verrassende panden en laat u de gevarieerdheid van de Art Nouveau-architectuur in dit deel van Den Haag zien. Van gestaalde Jugendstil tot Weense Secession, van wel bekend tot altijd voorbijgelopen. U start op de Korte Poten en met de rondwandeling eindigt u ca. 1,5 uur later bij de Lange Poten. 


Gidsen: Jacqueline Alders

Wanneer: maandag 10 juni 2024
Waar: Centrum-Oost/Museumkwartier
Aanvang: 14:00u. 

Tijdsduur: ca. 1,5u.
Maximaal 15 pers. per wandeling
Kosten per pers.: € 16,-
Verzamelplaats: Hoek Herengracht/Bleijenburg (vlakbij Korte Poten).
Deze wandeling wordt ook zo. 9  juni gedaan.


Maandag 10 juni 2024

Rondvaart en wandeling | Verken met de Willemsvaart de Art Nouveau in Buurtschap 2005 en het nieuwe Piet Heinplein e.o.

Chris Schram van de Willemsvaart heeft weer iets bijzonders voor u bedacht; een Art Nouveau-verkenning in Buurtschap 2005 (Denneweg en omgeving), biedt u daar ook een ontbijtje aan, om u vervolgens de bijzondere Art Nouveau-panden aan het Smitswater vanaf het water te laten zien. De vaart brengt u dan naar het vernieuwde Piet Heinplein, waar de boot nu kan aanleggen, en u gaat weer wandelen naar het Anna Paulownaplein en Piet Heinstraat. En tot slot stapt u weer in de boot voor de vaart terug, waarbij u eerst nog langs gaat bij het Art Nouveau-pand van de firma Hoogeveen aan de Veenkade en de gerestaureerde draaibrug van Enthoven.
De tocht eindigt weer op de Hooikade.
   
Start 10.00 uur Hooikade; wandeling Buurtschap 2005

met ontbijt

10.45 uur Boottocht vanaf Hooikade langs Smidswater en dan naar Piet Heinplein

11.15 uur wandeling naar Anna Paulownaplein en Piet Heinstraat

12.00 uur Piet Heinplein varen langs Hoogeveen Veenkade

12.30 uur einde en terug bij Hooikade

Totale duur: 2,5 uur

Kosten: € 35,- per persoon voor wandeling, vaart en ontbijt met drankje
Verzamelen Hooikade ter hoogte van nr. 14 

Reserveren via e-mail:  [email protected] 


Bezoek en wandeling | Bezoek aan Meubelmakerij Moesman en wandel langs Art Nouveau in het Makerskwartier en omgeving

De geschiedenis van Meubelmakerij Moesman gaat terug tot 1896. Men maakte in die tijd meubels voor particulieren en men werkte ook in opdracht van het bekende Pander. 
De laatste decennia ontwikkelde de meubelmakerij zich tot een gerenommeerd bedrijf op het gebied van restauratie en reconstructie van antiek meubilair, waarbij veel vakmanschap komt kijken. U krijgt een rondleiding in de meubelmakerij en zult zien hoe antieke meubels een nieuw leven krijgen.
Na de rondleiding bij Moesman neemt gids Danny Versmoren u mee voor een wandeling via het Makerskwartier en omgeving naar station Hollands Spoor.
Tijdens deze wandeling krijgt u Art Nouveau-gebouwen en andere interessante plekken te zien die tot nu toe nog niet tijdens het Art Nouveau Festijn bezocht werden. 
De wandeling duurt ca. 1,5 uur.

Gids: Danny Versmoren
Wanneer: maandag 10 juni 2024
Start: voor pand van Meubelmakerij Moesman, Assendelftstraat 28a, 2512 VW Den Haag. De wandeling eindigt bij station Hollands Spoor

Aanvang: 11:30u. en 14:30u. 

Tijdsduur: (bezoek en wandeling) ca. 2 uur
Maximaal 15 pers. per bezoek/wandeling
Kosten per pers.: € 17,50

Maandag 10 juni 2024

Wandeling | Statenkwartier Noord-Oost

Gids Maarten Ruijters is architect, bestuurslid van stichting Bescherming Architectuur Statenkwartier (BAS) en is mede-auteur van de architectuur en wandelroute boek 'Struinen in het Statenkwartier' en geeft regelmatig lezingen over uiteenlopende onderwerpen.

Het (Geuzen- en) Statenkwartier werd rond 1900 ontwikkeld in een afgegraven duingebied. In deze wijk zijn veel Art Nouveau-architectuur en -details te vinden. Maarten Ruijters neemt u mee door het Noord-Oostelijke deel van deze wijk en hij zal u wijzen op de vele prachtige bouwkundige details zoals balkons, erkers, torentjes, glas in lood, tegelwerk en planten – en dierenornamenten. Ook zal hij ingaan op het stedenbouwkundige ontwerp van de wijk en de architectonische opzet van huizenblokken en panden.

Wanneer: maandag 10 juni 2024 (World Art Nouveau Day)
Aanvang: 14:00 uur
Wandeling duurt ca. 1,5u.
Verzamelen voor Frederik Hendriklaan 58, 2582 BD Den Haag (/hoek Prins Mauritslaan)
Maximaal 15 pers. per wandeling

Kosten per pers.: € 16,-
Deze wandeling wordt ook gedaan op za. 8 en zo. 9 juni


Wandeling | In het spoor van Couperus' Eline Vere

Het Louis Couperus Genootschap organiseert in samenwerking met het Art Nouveau Festijn een bijzondere literaire wandeling door Den Haag: de Eline Vere-wandeling. Onder leiding van onze deskundige gids volgt u op deze wandeling alle episoden uit het beroemde debuut van de Haagse schrijver en is er aandacht voor omgevingsachtergronden. Tijdens de wandeling brengt de gids u niet alleen op de hoogte van de literaire wetenswaardigheden over Couperus, maar wordt u ook geïnformeerd over de historische en architectonische achtergronden van de plaatsen die u bezoekt. Uw gids Pieter Verhaar heeft jarenlange ervaring met Couperuswandelingen en is als voormalig voorzitter van het Louis Couperus Genootschap een erudiete begeleider.


Gids: Pieter Verhaar
Wanneer: maandag 10 juni (geboortedag van Louis Couperus)
Aanvang: 14:00u.
Wandeling duurt circa 2 uur
De wandeling start bij het borstbeeld van Couperus in de Surinamestraat en eindigt bij het standbeeld van Eline Vere (in het parkje aan de Groot Hertoginnelaan).

Maximaal 15 personen per wandeling
Kosten per persoon: € 16,-

Maandag 10 juni 2024

Tentoonstelling | “Art Nouveau uit ‘t depeau” (depot) 

Kom kijken naar deze onverwachte toepassing van Art Nouveau op voorwerpen waar u niet als eerste aan denkt.

 

Een presentatie van Art Nouveau voorwerpen uit de collectie van Beeld & Geluid. Bekijk radio’s, luidsprekers, postzegels, affiches en apparaten, die zijn ontworpen in de Art Nouveau stijl van latere datum, in de jaren 30. De ontwerpers van deze toen nieuwe, moderne apparaten hielden er rekening mee dat ze moesten passen in de bestaande interieurs. Voor officiële uitingen in postkantoren, zoals borden, affiches, maar ook rond poststukken en -bezorging, liepen de ontwerpers in de jaren na de eeuwwisseling in de pas met de heersende nieuwe stijlen.


Waar: Beeld en Geluid, Zeestraat 82, 2518 AD Den Haag
Wanneer: zaterdag 8, zondag 9 en maandag 10 juni 2024
Openingstijden: 10:00-17:00u

Gratis entree

Expositie | De Haagse Salon Art Nouveau en Art Deco-kunst

De Haagse Salon is in 2015 opgericht als expositieruimte door vier in Art Nouveau en Art Deco gespecialiseerde kunsthandelaren, te weten:  Rachel Reijers (Antes Art 1900), Rob van Vulpen (Galerie Stylo) , Jaap Nieuwenhuizen Segaar (Kunsthandel G.J. Nieuwenhuizen Segaar) en Marc Knook (Kunsthandel Proportio Divina).
U bent van harte welkom bij de Haagse salon om
kunstwerken te zien van museale kwaliteit uit de Europese Art Nouveau en Art Deco periode 1880-1940, waaronder bijzondere affiches, sculpturen, glaskunst, lampen, meubels, aardewerk en Rozenburg porselein.

Gratis inloop

 
Kunsthandel De Haagse Salon 
Laan van Meerdervoort 41, 2517 AD  Den Haag  
Za. 8, zo. 9 juni en ma. 10 juni: 12:00-18:00 uur