Zondag 9 juni 2024

Workshop | Architectuurfotografie met Art Nouveau-wandeling

Menno van der Meer is architectuur-fotograaf en zal bij deze interactieve workshop de nadruk leggen op de wijze van het in beeld brengen van Art Nouveau-architectuur, en minder op de technische merites van de apparatuur.

Programma:
- Theorie
- Art Nouveau-wandeling in het centrum met uitgebreide mogelijkheid om te fotograferen, onder begeleiding
- Lunch (op eigen kosten) of individuele fotografie
- Vervolg Art Nouveau-wandeling en fotografie

Wie: Menno van der Meer   
Waar: Kazernestraat 23A, 2514 CR Den Haag (omgeving Denneweg) 
Maximaal: 10 deelnemers
Kosten: € 35,- per persoon
Zondag 9 juni 2024 | Aanvang 10:00 tot 15:00 uur
Workshop wordt ook gegeven op za. 8  en ma. 10 juni


Workshop | Zelf Art Nouveau riso-behang maken

Geïnspireerd op de patronen uit de Art Nouveau ga je zelf een patroon ontwerpen en drukken met behulp van de riso-machine.

De risograph machine is een stencil-duplicator. Hij print één kleur per keer, in heldere, felle en semi-transparante kleuren, gebaseerd op een sjabloon.

Waar de kleuren overlappen ontstaat een mengkleur.

Je leert hoe je een herhalend patroon kan opbouwen; je kan kiezen om met collages te werken, of tekenen/ schilderen.

Je gaat naar huis met je eigen gedrukte behang op papier van ongeveer 10 A3 vellen, in twee kleuren gedrukt.

Organisator: Grafische Werkplaats Den Haag,
onder leiding van Ilse Versluijs
Wanneer: zondag 9 juni 2024
Waar: Prinsegracht 16, 2512 GA Den Haag
Aanvang: 10:00u tot 13:00u.  

Maximaal 8 personen
Kosten per  persoon: € 58,-
Reserveren via de website van de Grafische Werkplaats,
of via onderstaande button

Deze workshop wordt ook gegeven op zaterdag 8 juni 2024. 

Zondag 9 juni 2023

Fietstocht | Langs de werken van beeldhouwer Jan Altorf

De Haagse beeldhouwer Jan Altorf (1876-1955) was geliefd om zijn diersculpturen. Hij werkte in steen, hout en keramiek en was technisch zeer begaafd. Hij werkte samen met beroemde architecten als Van der Velde, Wegerif en Berlage en zijn werk is te vinden in diverse musea. Na een korte inleiding met koffie, fietsen wij door Den Haag, langs een tiental gebouwen en monumenten met beeldhouwwerk van zijn hand.

Gids: Vincent Voorhoeve van Stichting Haags Industrieel Erfgoed (SHIE)

Wanneer: zondag 9 juni 2024
Waar: diverse plekken in Den Haag
Aanvang: 11:00u.
Tijdsduur: ca. 2 uur
Maximaal 14 deelnemers per fietstour. 

Kosten per persoon € 14,00

Verzamelpunt: terras restaurant Fratelli, Tournooiveld 1, 2511 CX Den Haag (hoek Lange Vijverberg).
Reserveren vooraf noodzakelijk.

Fietstocht | Langs geschilderde muurreclames 

De historische muurreclame is een fenomeen dat zo rond 1900 ontstaat en in de periode 1920 – 1940 zijn hoogtij viert. In Den Haag moeten er een paar honderd zijn geweest. Van deze bijzondere reclames zijn nog een veertigtal in Den Haag terug te vinden. Een selectie hieruit is in opdracht van de SHIE gerestaureerd. 

 

Veelal werden de muurreclames op gestucte wanden geschilderd. Ontwerpers kwamen er vaak niet aan te pas, het was het domein van de decoratieschilder. 

De muurreclames zijn meestal aangebracht voor lokale bedrijven. Vaak waren het kleine middenstanders en ambachtslieden. Maar ook landelijk opererende bedrijven vestigden op deze manier lokaal de aandacht op zich. 

Voor een goed effect van de muurreclame is uiteraard de locatie belangrijk. Dat waren meestal blinde muren op hoeken van straten langs verkeersaders. 

We maken een route die langs een vijftiental zeer gevarieerde muurreclames voert. 

 

Gids: Koos Havelaar | Stichting Haags Industrieel Erfgoed (SHIE) 

Wanneer: zondag 9 juni 2024
Waar: diverse plekken in Den Haag
Aanvang: 11:00u.
Tijdsduur: circa 1,5 tot 2 uur 

Maximaal 15 deelnemers per fietsroute 

Kosten per persoon € 16,00 

Startpunt: Stuyvesantplein (bij de fontein) en de fietstocht eindigt bij de Tasmanstraat
Reserveren vooraf is noodzakelijk

Zondag 9 juni 2024

Wandeling | Van Hollands Spoor naar Makerskwartier en omgeving

Deze nieuwe wandeling brengt u langs Art Nouveau-gebouwen en andere interessante plekken die tot nu toe nog niet tijdens het Art Nouveau Festijn bezocht werden. Uw gids, Jan-Tjeerd Mulder (architect), start bij station Hollands Spoor, gebouwd in 1891, en gaat via de Stationsweg richting het Makerskwartier (Boekhorststraat en omgeving). De wandeling eindigt bij de Prinsegracht. 

Wanneer: zondag 9 juni 2024
Aanvang: 11:00u en 15:00u. De wandeling duurt ca. 1,5u.
Maximum aantal pers.: 15 per wandeling
Kosten: € 16,- per persoon
Verzamelpunt: ter hoogte van Stationsweg 182/hoek Stationsplein.
Ticketverkoop via onderstaande button. 

Theatraal interieurbezoek | Couperus-Tableaux vivants bij Huis De Quack

Het Art Nouveau Festijn, het Louis Couperus Genootschap, Hendrick de Keyser Monumenten, Uitgeverij HetMoet en het Feest der Poëzie slaan de handen ineen voor een bijzondere belevenis. Het Art Nouveau Festijn (8-10 juni) viert het Den Haag van rond het jaar 1900. Natuurlijk kan de grootste schrijver van die tijd, Hagenaar Louis Couperus, daarbij niet ontbreken.

 Literair theatercollectief Het Feest der Poëzie brengt een indertijd populaire kunstvorm opnieuw tot leven: het tableau vivant. Deze 'levende schilderijen' met voorgedragen fragmenten uit Couperus' Haagse romans 'Eline Vere', 'Van oude menschen' en 'Extaze' vinden plaats in kamers door het hele pand van Huis De Quack, de aangewezen locatie voor deze uitvoering: het pand kent een inrichting van rond 1900. Hendrick de Keyser Monumenten heeft het geopend als Museumhuis: je kunt het huis bezoeken en zelf ervaren alsof je één van de bewoners bent. Je mag alle kasten en deuren openen en plaats nemen op het meubilair. Na de rondgang langs de tableaux kun je ervaren hoe architect en sierkunstenaar Jan De Quack zijn eigen huis uitbouwde met allerlei praktische en geniale oplossingen, zowel binnen als buiten.

Locatie: Huis De Quack, Elandstraat 12, 2513 GR Den Haag
Aanvangstijden: 14:00 en 15:30 uur
Maximaal 30 personen per ronde
Duur: 45 minuten tableaux vivants, vervolgens vrije toegang tot de kamers, desgewenst met audiotour
Kosten: 15,- euro

Zondag 9 juni 2024

Lezing | De Wiener Werkstätte 1903-1913

Spreker: Anne Marie Boorsma (kunsthistorica, geeft al 32 jaar cursussen kunstgeschiedenis en publiceert over (kunst)historische onderwerpen) 


In 1903 ontstond in Wenen een werkplaats voor toegepaste kunsten, die bekendheid kreeg als de Wiener Werkstätte. Hier werkte schilders, architecten, vormgevers en ambachtslieden nauw samen. Er werd van alles gemaakt, van keramiek, meubels, kleding tot ansichtkaarten. Wat stijl betreft kozen de leden voor een geometrische variant van de art nouveau. Zo zie je veel vierkanten, driehoeken en ruitvormen in hun werken. De oprichters waren Joseph Hoffmann en Koloman Moser. Andere leden waren o.a. Gustav Klimt en Egon Schiele. De kunstenaars hadden goed gekeken naar de Britse Arts-and-Crafts-beweging van William Morris. Het sanatorium in Purkersdorf, Oostenrijk (1904-1905) en het Stocletpaleis (1905/1911) in Brussel zijn mooie voorbeelden van totaalkunstwerken ontworpen en uitgevoerd door de Wiener Werkstätte.

Kunsthistorica Anne Marie Boorsma zal tijdens deze lezing, ondersteund met veel beeldmateriaal, vertellen over de geschiedenis en de kunstenaars van de Wiener Werkstätte, waarbij ze ook zal ingaan op de invloed die de werkplaats had op bijvoorbeeld het Bauhaus.

Wanneer: zondag 9 juni 2024
Waar: Museum Sophiahof, Sophialaan 10-12  Den Haag.

Aanvang: 14:00-15:30 uur, zaal open 13:30u.
Kosten: € 15,-  Tickets reserveren via onderstaande button. 
Aan de zaal worden geen tickets verkocht. 

Modeshow | De garderobe van de (Haagse) elite rond 1900

 Niets laat de tijdgeest zo sprekend herleven als de snelle veranderingen van de mode. Rond 1900, een periode die niet voor niets la belle époque wordt genoemd, is dit niet anders: 

Allereerst is daar het S-vormige silhouet, dat het lichaam van de vrouw, middels een korset, als het ware vormt naar de zweepslag van de Art Nouveau. 

Ook de vooruitstrevende reformbeweging, die schijnbaar lijnrecht tegenover de modieuze damesmode staat, is in haar decoraties verwant aan de nieuwste ontwikkelingen in de toegepaste kunst. 

En al zijn de keurig in pak gestoken heren soberder gekleed, toch piept een flamboyante noot door de hoge boorden in de vorm van een zwierig dasje of een elegante wandelstok. 

Deze modeshow geeft u een bewegend beeld van de mode rondom de eeuwwisseling -van de ruisende rokken van de dames tot het krakend gesteven linnen van de heren- en neemt u langs baljaponnen en elegante wandeltoiletten mee tot aan de esthetische dracht van de avant-garde. Daarnaast krijgt u een inkijkje in de dagbesteding van de ijdele beau monde die haar tijd vulde met flaneren, het afleggen van visites en dansen op bals, waarbij men zich pas na het tweede ontbijt (zo rond het middaguur) placht aan te kleden. 

 

De modellen, in historisch accurate replica’s gestoken, laten u een zomerse dag in het chique Den Haag zien met alle outfits die daarbij van pas kwamen. Ter begeleiding vertelt kunsthistorica en docent modegeschiedenis Birthe Weijkamp u de achterliggende verhalen.

Wanneer: zondag 9 juni 2024
Waar: Haagse Kunstkring, Denneweg 64, 2514 CJ Den Haag
De modeshow vindt op deze dag twee maal plaats.
Aanvang: 1e modeshow: 13:30 - 14:30u. en 2e modeshow: 15:30 - 16:30u.
Kosten: € 16,50 per modeshow.
Tickets reserveren via onderstaande button.
Aan de zaal worden geen tickets verkocht.

Zondag 9 juni 2024

Expositie | De Haagse Salon Art Nouveau en Art Deco-kunst

De Haagse Salon is in 2015 opgericht als expositieruimte door vier in Art Nouveau en Art Deco gespecialiseerde kunsthandelaren, te weten:  Rachel Reijers (Antes Art 1900), Rob van Vulpen (Galerie Stylo) , Jaap Nieuwenhuizen Segaar (Kunsthandel G.J. Nieuwenhuizen Segaar) en Marc Knook (Kunsthandel Proportio Divina).
U bent van harte welkom bij de Haagse salon om
kunstwerken te zien van museale kwaliteit uit de Europese Art Nouveau en Art Deco periode 1880-1940, waaronder bijzondere affiches, sculpturen, glaskunst, lampen, meubels, aardewerk en Rozenburg porselein.

Gratis inloop

 
Kunsthandel De Haagse Salon 
Laan van Meerdervoort 41, 2517 AD  Den Haag  
Za. 8, zo. 9 juni en ma. 10 juni: 12:00-18:00 uur

Wandeling | Art Nouveau architectuur in het Centrum van Den Haag

Den Haag is rijk aan Art Nouveau-architectuur. Met deze wandeling wordt u meegenomen langs de pareltjes in het Centrum van Den Haag.  Een wandeling van 1,5 uur brengt u langs ca. 20 belangrijke werken van architecten als: Mutters jr., Bosboom, Simons, De Wolf e.a.

Gids: Piet Vernimmen
Wanneer: zo. 9 juni 2024
Waar: Centrum Den Haag
Aanvang: 11:00u. en 13:00u.

Tijdsduur: ca. 1,5u.
Maximaal 15 pers. per wandeling
Kosten per pers.: € 16,- 
Verzamelplaats: Noordeinde/bij Postzegelboom (tegenover Paleis Noordeinde) 

Zondag 9 juni 2024

Rondvaart en wandeling | Verken met de Willemsvaart de Art Nouveau in Buurtschap 2005 en het nieuwe Piet Heinplein e.o.

Chris Schram van de Willemsvaart heeft weer iets bijzonders voor u bedacht; een Art Nouveau-verkenning in Buurtschap 2005 (Denneweg en omgeving), biedt u daar ook een ontbijtje aan, om u vervolgens de bijzondere Art Nouveau-panden aan het Smitswater vanaf het water te laten zien. De vaart brengt u dan naar het vernieuwde Piet Heinplein, waar de boot nu kan aanleggen, en u gaat weer wandelen naar het Anna Paulownaplein en Piet Heinstraat. En tot slot stapt u weer in de boot voor de vaart terug, waarbij u eerst nog langs gaat bij het Art Nouveau-pand van de firma Hoogeveen aan de Veenkade en de gerestaureerde draaibrug van Enthoven.
De tocht eindigt weer op de Hooikade.
   
Start 10.00 uur Hooikade; wandeling Buurtschap 2005

met ontbijt

10.45 uur Boottocht vanaf Hooikade langs Smidswater en dan naar Piet Heinplein

11.15 uur wandeling naar Anna Paulownaplein en Piet Heinstraat

12.00 uur Piet Heinplein varen langs Hoogeveen Veenkade

12.30 uur einde en terug bij Hooikade

Totale duur: 2,5 uur

Kosten: € 35,- per persoon voor wandeling, vaart en ontbijt met drankje
Verzamelen Hooikade ter hoogte van nr. 14 

Reserveren via e-mail:  [email protected] 

Wandeling | Art Nouveau architectuur Centrum-Oost/Museumkwartier

Deze Art Nouveau-wandeling brengt u langs verrassende panden en laat u de gevarieerdheid van de Art Nouveau-architectuur in dit deel van Den Haag zien. Van gestaalde Jugendstil tot Weense Secession, van wel bekend tot altijd voorbijgelopen. U start op de Korte Poten en met de rondwandeling eindigt u ca. 1,5 uur later bij de Lange Poten. 


Gidsen: Jacqueline Alders en Diann van Faassen

Wanneer: zondag 9 juni i2024
Waar: Centrum-Oost/Museumkwartier
Aanvang: 10:30u. en 15:00u. 

Tijdsduur: ca. 1,5u.
Maximaal 15 pers. per wandeling
Kosten per pers.: € 16,-
Verzamelplaats: Hoek Herengracht/Bleijenburg (vlakbij Korte Poten).
Deze wandeling wordt ook ma. 10 juni gedaan.

Zondag 9 juni 2024

Lezing Andréa Kroon: K.P.C de Bazel en zijn ontwerp voor de Theosofentempel

Grijp uw kans om tijdens deze interessante lezing bij Beeld & Geluid in Den Haag dit gemeentelijk monument te bezoeken en meer te horen over het ontwerp van K.P.C. de Bazel. In de Zeestraat was aanvankelijk de Groote Koninklijke Bazar gevestigd. Later vestigde het Nederlandsch Postmuseum zich in het gebouw. In 1991 werd het naastgelegen pand van de Theosofische Vereniging toegevoegd aan het museum en intern doorverbonden. 

 

Deze lezing vindt plaats in de Theosofen Tempel uit 1916, van architect K.P.C. de Bazel. Hij paste een modern betonskelet toe en ontwierp ook de glas-in-lood ramen, lampen en het meubilair. De structuur van de oorspronkelijke ruimtes en ramen is nog herkenbaar, het meubilair is grotendeels vervangen. 


Wanneer: zondag 9 juni 2024
Waar: Beeld en Geluid, Zeestraat 82, 2518 AD Den Haag
Aanvang: 11:30u. (zaal open 11:00u)
Kosten: € 7,50 per persoon (incl. museumbezoek en drankje)
Klik HIER voor het reserveren van kaarten via Beeld en Geluid of klik op de button hieronder.

In de lobby van het museum is tevens een kleine tentoonstelling van Art Nouveau objecten te zien uit de collectie van Beeld & Geluid 

Tentoonstelling | “Art Nouveau uit ‘t depeau” (depot) 

Kom kijken naar deze onverwachte toepassing van Art Nouveau op voorwerpen waar u niet als eerste aan denkt.

 

Een presentatie van Art Nouveau voorwerpen uit de collectie van Beeld & Geluid. Bekijk radio’s, luidsprekers, postzegels, affiches en apparaten, die zijn ontworpen in de Art Nouveau stijl van latere datum, in de jaren 30. De ontwerpers van deze toen nieuwe, moderne apparaten hielden er rekening mee dat ze moesten passen in de bestaande interieurs. Voor officiële uitingen in postkantoren, zoals borden, affiches, maar ook rond poststukken en -bezorging, liepen de ontwerpers in de jaren na de eeuwwisseling in de pas met de heersende nieuwe stijlen.


Waar: Beeld en Geluid, Zeestraat 82, 2518 AD Den Haag
Wanneer: zaterdag 8, zondag 9 en maandag 10 juni 2024
Openingstijden: 10:00-17:00u

Gratis entree


Zondag 9 juni 2024

Spaziergang auf Deutsch | Den Haag um 1900

Den Haag um 1900: Ein Jugendstil-Spaziergang zwischen Bauwerken, Buntglas und Biskuit.

 

Wussten Sie, dass Den Haag eine der Hauptstädte des europäischen Jugendstils ist? An der Wende vom 19. zum 20. Jahrhundert suchten Maler und Architekten nach neuen Kunstformen für eine neue, verbesserte Gesellschaft. Die Niederlande haben eine einzigartige Rolle bei dieser kreativen Suche gespielt. Während der Führung tauchen wir in die Atmosphäre einer Jugendstilstadt ein: Damals als die Grachten von Den Haag zugeschüttet wurden, um den Autos Platz zu machen, als die ersten schicken Kaufhäuser entstanden und die Anzahl der Stadtbewohner stark wuchs. Wir werden durch das Zentrum der königlichen Stadt spazieren und Beispiele des holländischen Jugendstils sehen. Wir lernen den niederländischen Oscar Wilde - den Schriftsteller Louis Couperus kennen, der die Haager High Society der Moderne so treffend beschrieb. Auch werden wir herausfinden, welche Süßigkeiten in den Cafés der damaligen Zeit serviert wurden. In den engen Gassen der Altstadt finden wir Fassadenkeramik aus der berühmten Haager Fabrik und in den Innenräumen großer Geschäfte erhaltene Buntglasfenster im Jugendstil.

 

Ihre Stadtführerin is Valentina Coquil 
Wenn: Sonntag 9 Juni 2024
Kosten für ein Ticket pro Person: € 16,-
Uhrzeit: 13 Uhr 
Treffpunkt: der Eingang zur Stadtbibliothek, Spui 68,  2511 BT Den Haag
Maximale Teilnehmerzahl: 15 Personen

Wandeling | Van Gogh en de Haagse School in Den Haag

Monique Varma, kunsthistorica, docent en gids neemt u met deze wandeling door het Den Haag waar Van Gogh en schilders van de Haagse School zich rond 1900 hebben opgehouden.
 
Vincent van Gogh heeft twee keer een aantal jaren in Den Haag gewoond. In de periode van december 1881 tot september 1883 ontwikkelde hij zich tot een bekwaam tekenaar en ging hij ook aquarellen en schilderijen maken. Men kan zich niet voorstellen dat Van Gogh zich zou hebben ontwikkeld zoals hij deed, zonder de invloed van de schilders van de Haagse School. Hij kende en bewonderde het werk van praktisch alle leden van de Haagse School. Denk bijvoorbeeld aan: Mauve, Weissenbruch, Blommers, De Bock en Breitner. Met deze laatste exploreerde Van Gogh enige tijd de volkswijken van Den Haag. Het stadsleven daar bood Vincent allerlei interessante thema’s. Er zijn nog veel markante historische gebouwen, straatjes en locaties die verbonden zijn met leven en werk van zowel de leden van de Haagse School als van Vincent van Gogh. Vincent legde zelf gewoonlijk kilometerslange afstanden wandelend af in Den Haag en omgeving. Wij zullen – zij het op bescheidener wijze- in zijn voetsporen treden!

Gids: Monique Varma
Wanneer: zondag 9 juni 2024
Waar: Centrum en directe omgeving
Aanvang: 11:30u. (tot ca. 13:00u.)

Startpunt: Buitenhof, bij de biesieklette (t/o de McDonalds) 
Kosten: € 16,- per persoon

Maximaal: 15 deelnemers
Ticketverkoop via onderstaande button

Zondag 9 juni 2024

Demonstratie | Huis van het boek: Art Nouveau boekbanden en unieke ontwerptekeningen van dichtbij

Speciaal ter gelegenheid van het Art Nouveau Festijn (en in aanloop op de Wereld Art Nouveau dag), laat hoofd collectie Rickey Tax van museum Huis van het boek op zondag 9 juni om 13.00 uur prachtige Art Nouveau boekbanden en unieke ontwerptekeningen op de hand zien in de Boekzaal. Kom kijken en bewonder het vakmanschap van de sierlijke omslagen terwijl Rickey er meer over vertelt. 

 

Wanneer: zondag 9 juni 2024

Aanvang: 13:00 tot 13:45 uur

Kosten: € 2,50 (excl. entree voor het museum; een entreeticket is nodig om deel te nemen). Deze activiteit kan online geboekt worden, in combinatie met een entreebewijs, via onderstaande button. 
Vooraf online boeken is noodzakelijk. 

Proeverij | Van Kleef “in de mix”: Cocktails proeven uit de fin de siècle

De geschiedenis van distilleerderij Van Kleef gaat terug tot wel 1842 toen Lamberthus Theodorus Van Kleef zich vestigde aan de Lange Beestenmarkt, Een lange geschiedenis waar veel over te vertellen is, maar dat kan natuurlijk niet zonder het ook te proeven! Tijdens deze proeverij wordt vooral aandacht besteed aan de populaire cocktailrecepten van rond 1900.

Onder de noemer "Proef Van Kleef in de mix" worden er 5, à la minute bereide, "proef-cocktails" per persoon gepresenteerd.

Naast het proeven wordt het eten niet vergeten door een voortdurend bijgevuld tafelgarnituur van; warm ovenvers brood, 2 soorten huisgemaakte tapenade, mooie verse olijven en gebrande en gemengde nootjes.  

Voor de liefhebbers is er het onbeperkt gebruik van tapwater. 

Tot slot kunt u, na de cocktailproeverij, nog twee proefglaasjes naar keuze krijgen uit het rijke assortiment gedistilleerd van Van Kleef. 


Organisator: Van Kleef, Lange Beestenmarkt 109, 2512 ED Den Haag 

Wanneer: zondag 9 juni 2024
Aanvang: 16:00u tot circa 17:30u.  

Maximaal 30 personen
Kosten: € 29,95 per persoon
Reserveren vooraf noodzakelijk (via onderstaande button)

Zondag 9 juni 2024

Wandeling | Art Nouveau architectuur in het Zeeheldenkwartier

In het Zeeheldenkwartier is verrassend veel Art Nouveau-architectuur te zien. Bij deze wandeling wordt u verteld over de ontstaansgeschiedenis van deze wijk en wordt u gewezen op vele Art Nouveau-gevels en andere details, waar u anders misschien aan voorbij zou lopen.

 
Gids: Danny Versmoren
Wanneer: zo. 9 juni 2024
Waar: Zeeheldenkwartier
Tijdsduur: ca. 1,5u.
Aanvang: 16:30u en 19:00u.
Maximaal 15 pers. per wandeling
Kosten per pers.: € 16,- 
Verzamelplaats: Voor Piet Heinstraat 2,  

2518 CH Den Haag (bij de brievenbus).

Wandeling | Statenkwartier Noord-Oost

Gids Marcel Teunissen is zelfstandig architectuurhistoricus en gespecialiseerd in de Haagse architectuur en stedenbouw van de 19de en 20ste eeuw. Hij is bijna twintig jaar actief als onderzoeker, excursieleider, docent en publicist. Van zijn hand verschenen diverse publicaties, waaronder de boeken De Papaverhof van Jan Wils (2017) en 100 Jaar Nieuwe Haagse School (2018).

Het (Geuzen- en) Statenkwartier werd rond 1900 ontwikkeld in een afgegraven duingebied. In deze wijk zijn veel Art Nouveau-architectuur en -details te vinden. Maarten Ruijters neemt u mee door het Noord-Oostelijke deel van deze wijk en hij zal u wijzen op de vele prachtige bouwkundige details zoals balkons, erkers, torentjes, glas in lood, tegelwerk en planten – en dierenornamenten. Ook zal hij ingaan op het stedenbouwkundige ontwerp van de wijk en de architectonische opzet van huizenblokken en panden.

Wanneer: zondag 9 juni 2024
Aanvang: 10:30u. en 14:00.
Wandeling duurt ca. 1,5u.
Verzamelen voor Frederik Hendriklaan 58, 2582 BD Den Haag (/hoek Prins Mauritslaan)
Maximaal 15 pers. per wandeling

Kosten per pers.: € 16,-
Deze wandeling wordt ook gedaan op za. 8 en ma. 10 juni.

Door naar programma maandag 10 juni 2024

10 juni: World Art Nouveau day